Sałatka z łososia pieczonego
- Makaron penne (200 g)
- Groszek zielony konserwowy (100 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ogórek - szklarniowy, 1 duża sztuka (150 g)
- Łosoś filet (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Majonez (50 g)
Przepis na sałatkę z łososia pieczonego krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.
Łososia przypraw wedle uznania i upiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut (w zależności od grubości fileta czas może być dłuższy lub krótszy).
Upieczonego łososia przestudź i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w grubą kostkę.
Groszek odcedź a cebulę i ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku.
Sałatkę udekoruj listkami pietruszki.
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
-
Sałatka z łososia i jajek
-
Carpaccio z łososia
-
Prosta sałatka z łososiem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
-
Sałatka z łososiem i makaronem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z łososia i rukoli
-
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
-
Sałatka nicejska z łososiem
-
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
-
Sałatka sushi
-
Sałatka z łososiem
Więcej informacji na temat sałatki z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Sałatka z pieczonym łososiem i makaronem to prosty przepis na zaskakująco pyszne danie, nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Produkty spożywcze, która są Tobie niezbędne do przygotowania tej pysznej sałatki to makaron penne, zielony groszek konserwowy, cebula, świeży ogórek, łosoś, jaja kurze, majonez oraz przyprawy (sól, pieprz i natka pietruszki).
Łosoś jest mięsem tłustym, przez co zyskuje na smaku (tłuszcz jest bowiem nośnikiem smakowitości), zawiera również spore ilości białka, kwasów tłuszczowym omega-3 oraz wielu witamin i składników mineralnych. Łosoś jest świetnym źródłem kwasu dokozaheksaenowgeo - DHA oraz kwasu eikozapantaenowego - EPA (obydwa kwasy należą do grupy kwasów tłuszczowych omega-3). Kwasy EPA i DHA są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko rozwoju choroby nowotworowej czy wzmacniają komórki tętnic. Mięso łososia zawiera również sporo witamin z grupy B, które są niezbędne do regulowania procesów metabolicznych. Dodatkowo witaminy te wspomagają wytwarzanie i odbudowywanie DNA oraz przeciwdziałają zapaleniom i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wysoka zawartość białka w łososiu sprzyja dłuższemu uczuciu sytości po spożyciu posiłku, który go zawiera - przyczynia się to do przyspieszenia metabolizmu i lepszej kontroli masy ciała. Łosoś jest również dobrym źródłem potasu, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem z dodatkiem makaronu to idealny wybór na szybką przekąskę, danie kolacyjne lub lunch do pracy. Użycie łososia świeżego (przygotowanego z piekarnika) znacząco podnosi wartość odżywczą tego dania, ponieważ dostarczy nam on wielu składników odżywczych (głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
Alergeny w sałatce z łososia pieczonego
Lista alergenów dla sałatki z łososia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z łososia pieczonego
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.