Sałatka z łososia i jajek

Opublikowano: 27.03.2021 r., 17:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z łososia i jajek
Sałatka z łososia i jajek
Aby urozmaicić swoją dietę i spożywać więcej ryb koniecznie wypróbuj naszego przepisu na pyszną i lekką sałatkę z łososiem i jajkiem. Zachwyci każdego swoim smakiem.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
191 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Serek wiejski (200 g)
  • Pomidor (150 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, salaterka

Przepis na sałatkę z łososia i jajek krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i pokrój w ósemki.

Pomidora i obraną cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z serkiem.

Na talerz ułóż jajka, polej je serkiem z warzywami i na wierzchu połóż plastry łososia.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z łososia i jajek

Sałatka z łososia i jajek to idealna propozycja na stół podczas rodzinnych spotkań. Jest niezwykle pyszna i pożywna. Przepis jest bardzo prosty, do jej przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka w tym przepisie zostanie przygotowana z łososiem wędzonym oraz z jajkiem gotowanym na twardo. Dodatkowo potrzebować będziesz serka wiejskiego, pomidora, cebuli czerwonej oraz przypraw.

Łosoś jest rybą, która zyskuje na popularności i częściej gości na naszych stołach. Nie dziwnego, jest on bardzo smaczny a dodatkowo dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Swój czerwonawy kolor łosoś zawdzięcza astaksantynie - przeciwutleniaczowi, który należy do karotenoidów. Przyczynia się on do zmniejszenia występowania chorób serca, zmniejsza poziom cholesterolu LDL a zwiększa stężenie cholesterolu HDL. Mięso łososia zawiera również duże ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (głownie kwasu dokozaheksaenowgeo oraz kwasu eikozapentaenowego), które przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają komórki wyścielające tętnice oraz zmniejszają ryzyko zachorowani na niektóre nowotwory. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które regulują przebieg procesów metabolicznych, biorą udział w wytwarzaniu i odbudowywaniu DNA oraz przeciwdziałają zapaleniom, które mogą prowadzić do chorób układu serowo-naczyniowego. Łosoś jest również dobrym źródłem witaminy D, która pośrednio wpływa na stan naszych kości. Zwiększa ona przyswajanie wapnia, które potrzebne jest do budowy kośćca.

Podsumowując sałatka z łososia wędzonego z jajkiem to idealna propozycja do włączenia do diety ryb i dostarczenia przy tym witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatkowo sałatka nie zawiera w swoim składzie produktów z glutenem, dlatego osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą po nią sięgać. Sałatka jest przepyszna i zachwyci każdego kto jej spróbuje, dlatego nie zwlekaj i wypróbuj jej w swoim jadłospisie.

Alergeny w sałatce z łososia i jajek

Lista alergenów dla sałatki z łososia i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski

Wartości odżywcze sałatki z łososia i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
95.93
191.85
Białko (g)
10.74
21.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.14
4.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
3.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.69
9.38
Tłuszcze nasycone (g)
2.22
4.44
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
4.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.67
3.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.60
Cholesterol (mg)
109.56
219.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
65.98
131.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.14
2.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.76
5.51
Witamina D (µg (mcg))
4.73
9.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.05
116.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.31
2.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.84
31.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
85.06
170.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
279.74
559.49
Potas (mg)
148.43
296.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.63
81.27
Fosfor (mg)
136.29
272.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.57
23.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.49
Cynk (mg)
0.55
1.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia i jajek 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z łososia i jajek

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Serek wiejski
200 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidor
150 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
35.00