Sałatka z łososia i jajek
- Łosoś wędzony (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Serek wiejski (200 g)
- Pomidor (150 g)
- Cebula czerwona (50 g)
Przepis na sałatkę z łososia i jajek krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i pokrój w ósemki.
Pomidora i obraną cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z serkiem.
Na talerz ułóż jajka, polej je serkiem z warzywami i na wierzchu połóż plastry łososia.
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
-
Carpaccio z łososia
-
Prosta sałatka z łososiem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i jajkiem
-
Sałatka z łososiem i makaronem
-
Sałatka z łososiem wędzonym i sosem musztardowo miodowym
-
Sałatka z łososia pieczonego
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z łososia i rukoli
-
Sałatka z łososiem wędzonym i ogórkiem
-
Sałatka nicejska z łososiem
-
Sałatka z łososiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
-
Sałatka sushi
-
Sałatka z łososiem
Więcej informacji na temat sałatki z łososia i jajek
Sałatka z łososia i jajek to idealna propozycja na stół podczas rodzinnych spotkań. Jest niezwykle pyszna i pożywna. Przepis jest bardzo prosty, do jej przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka w tym przepisie zostanie przygotowana z łososiem wędzonym oraz z jajkiem gotowanym na twardo. Dodatkowo potrzebować będziesz serka wiejskiego, pomidora, cebuli czerwonej oraz przypraw.
Łosoś jest rybą, która zyskuje na popularności i częściej gości na naszych stołach. Nie dziwnego, jest on bardzo smaczny a dodatkowo dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Swój czerwonawy kolor łosoś zawdzięcza astaksantynie - przeciwutleniaczowi, który należy do karotenoidów. Przyczynia się on do zmniejszenia występowania chorób serca, zmniejsza poziom cholesterolu LDL a zwiększa stężenie cholesterolu HDL. Mięso łososia zawiera również duże ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (głownie kwasu dokozaheksaenowgeo oraz kwasu eikozapentaenowego), które przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają komórki wyścielające tętnice oraz zmniejszają ryzyko zachorowani na niektóre nowotwory. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które regulują przebieg procesów metabolicznych, biorą udział w wytwarzaniu i odbudowywaniu DNA oraz przeciwdziałają zapaleniom, które mogą prowadzić do chorób układu serowo-naczyniowego. Łosoś jest również dobrym źródłem witaminy D, która pośrednio wpływa na stan naszych kości. Zwiększa ona przyswajanie wapnia, które potrzebne jest do budowy kośćca.
Podsumowując sałatka z łososia wędzonego z jajkiem to idealna propozycja do włączenia do diety ryb i dostarczenia przy tym witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatkowo sałatka nie zawiera w swoim składzie produktów z glutenem, dlatego osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą po nią sięgać. Sałatka jest przepyszna i zachwyci każdego kto jej spróbuje, dlatego nie zwlekaj i wypróbuj jej w swoim jadłospisie.
Alergeny w sałatce z łososia i jajek
Lista alergenów dla sałatki z łososia i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek wiejski
Wartości odżywcze sałatki z łososia i jajek
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.