Sałatka z kurczakiem i sałatą

Opublikowano: 23.03.2021 r., 18:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z kurczaka i sałaty z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli i pieczarek. Jest podana na dekoracyjnym talerzyku.
Sałatka z kurczakiem i sałatą
Sałatka z kurczakiem i sałatą to aromatyczny posiłek pełen kolorowych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, a także pełnowartościowa kolacja.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 15 min
440 kcal
Kcal w porcji
522 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 duża pierś (200 g)
  • Sałata lodowa 0,5 główki (200 g)
  • Pieczarki marynowane konserwowe pół małego słoika (140 g)
  • Cebula czerwona 1,5 szt (150 g)
  • Papryka czerwona 1 duża (230 g)
  • Oliwa z oliwek 3 duże łyżki (45 ml)
  • Kukurydza konserwowa pół mini puszki (85 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, duża miska, salaterka, sitko

Przepis na sałatkę z kurczakiem i sałatą krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce zmieszaj ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu i zioła prowansalskie. Następnie obtocz mięso w tej mieszance. Tak przygotowane kawałki grilluj na rozgrzanej patelni, aż będą zarumienione. Zdejmij z patelni, ostudź i pokrój na małe kawałki. Umieść pokrojone mięso w misce.

Sałatę opłucz i porozrywaj na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatę dodaj do kurczaka.

Paprykę i cebulę umyj. Obierz pierwsze warstwy cebuli, a potem pokrój warzywa. Cebulę posiekaj w piórka, a paprykę w dużą kostkę. Warzywa przesyp do miski z sałatką.

Pieczarki i kukurydzę odcedź z nadmiaru zalewy. Następnie pieczarki pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do reszty składników w misce i wszystko razem wymieszaj.

W miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. tak powstałym sosem polej gotową sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kurczakiem i sałatą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kurczakiem i sałatą

Sałatka z kurczakiem i sałatą jest stworzona dla wielbicieli dobrego smaku i lekkiej kuchni. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, czy imprezowa przystawka. Przepis jest łatwy, a wykonanie nie jest pracochłonne. Jej największą zaletą jest oryginalne połączenie smaków i prostota.

Kurczak z sałatą, to dość oczywiste zestawienie. Dlatego w tej sałatce znalazły się również pieczarki konserwowe, a także czerwona cebula. Całość tworzy przyjemną i bardzo smaczną kompozycje smakową. Kwaśne pieczarki, ostra cebula, a także słodka papryka są świetnym dopełnieniem smaku grillowanego kurczaka, jednak nie przytłaczają go.

Duży dodatek kolorowych warzyw czyni sałatkę bardzo dekoracyjną potrawą. Świetnie wygląda na stole wśród innych dań, a dzięki ogromnej ilości barw przyciąga wzrok wszystkich gości.

Ta sałatka świetnie łączy się też z kukurydzą. To słodkie warzywo współgra z ostrą marynatą piersi z kurczaka. Dzięki jej obecności, to danie nabiera miłej dla podniebienia łagodności, choć wciąż uderza niezwykłą barwnością smaków.

Najlepiej kurczak komponuje się z sałatą lodową, gdyż jest ona pozbawiona nadmiernej goryczki. Dodatkowo jest bardzo chrupka i krucha, co dodaje miłych wrażeń podczas jej jedzenia. Mówi się bowiem, że odpowiednia chrupkość dania decyduje o jego popularności, czy smakowitości.

Użycie w przepisie piersi z kurczaka gwarantuje pyszny smak, a także dużą ilość pełnowartościowego białka. To również świetny sposób na zwiększenie sytości tej potrawy. Gdy połączymy warzywa, o dużej ilości błonnika z piersią z kurczaka, uzyskamy danie, które zachwyci nas smakiem, a także zaspokoi nasz apetyt. Sałatka zielona z mięsem sprawi również, że pomimo zjedzenia dużej porcji wciąż będziemy czuć się bardzo lekko. A duża ilość kolorowych, roślinnych dodatków gwarantuje nam zdrowy posiłek, pełen witamin i antyoksydantów. Warto wykorzystać ten przepis, by w naprawdę łatwy i szybki sposób przemycić do swojego menu dużą porcję warzyw, a przy tym cieszyć się wspaniałym smakiem tego dania.

Alergeny w sałatce z kurczakiem i sałatą

Lista alergenów dla sałatki z kurczakiem i sałatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe

Wartości odżywcze sałatki z kurczakiem i sałatą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(522g)
Energia (kcal)
84.45
440.82
Białko (g)
5.25
27.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(522g)
Węglowodany (g)
5.37
28.01
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
22.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
5.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(522g)
Tłuszcz (g)
4.95
25.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
5.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.89
20.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
17.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
3.19
Cholesterol (mg)
13.90
72.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(522g)
Witamina A (µg (mcg))
40.87
213.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
1.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.66
154.85
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.11
5.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.71
8.95
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.52
13.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.56
117.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
412.77
2154.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(522g)
Sód (mg)
158.97
829.81
Potas (mg)
181.57
947.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.81
46.01
Fosfor (mg)
62.91
328.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.58
60.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.82
Cynk (mg)
0.32
1.65
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kurczakiem i sałatą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kurczakiem i sałatą

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Sałata lodowa
200 g
0,5 główki
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Pieczarki marynowane konserwowe
140 g
pół małego słoika
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 140 g
Cebula czerwona
150 g
1,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 duża
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 duże łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Kukurydza konserwowa
85 g
pół mini puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 85 g
Koszt składników
54.00