Sałatka z kurczakiem i sałatą
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża pierś (200 g)
- Sałata lodowa - 0,5 główki (200 g)
- Pieczarki marynowane konserwowe - pół małego słoika (140 g)
- Cebula czerwona - 1,5 szt (150 g)
- Papryka czerwona - 1 duża (230 g)
- Oliwa z oliwek - 3 duże łyżki (45 ml)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (85 g)
Przepis na sałatkę z kurczakiem i sałatą krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. W małej miseczce zmieszaj ostrą paprykę, szczyptę soli i pieprzu i zioła prowansalskie. Następnie obtocz mięso w tej mieszance. Tak przygotowane kawałki grilluj na rozgrzanej patelni, aż będą zarumienione. Zdejmij z patelni, ostudź i pokrój na małe kawałki. Umieść pokrojone mięso w misce.
Sałatę opłucz i porozrywaj na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatę dodaj do kurczaka.
Paprykę i cebulę umyj. Obierz pierwsze warstwy cebuli, a potem pokrój warzywa. Cebulę posiekaj w piórka, a paprykę w dużą kostkę. Warzywa przesyp do miski z sałatką.
Pieczarki i kukurydzę odcedź z nadmiaru zalewy. Następnie pieczarki pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do reszty składników w misce i wszystko razem wymieszaj.
W miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, a także solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. tak powstałym sosem polej gotową sałatkę.
- Sałatka z winogronem i kurczakiem
- Sałatka z kurczakiem
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
- Sałatka meksykańska
- Sałatka z kurczakiem i ananasem
- Sałatka z kurczaka i ananasem
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Sałatka z kurczaka wędzonego
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
- Sałatka z kurczakiem i mango
- Sałatka z ryżem i kurczakiem
- Sałatka big mac
- Sałatka makaronowa z kurczakiem
- Sałatki z brokułami i kurczakiem
- Sałatka z brokułem i kurczakiem
- Sałatka z kurczakiem i ryżem
- Sałatka z piersią kurczaka
- Sałatki z kurczakiem
Więcej informacji na temat sałatki z kurczakiem i sałatą
Sałatka z kurczakiem i sałatą jest stworzona dla wielbicieli dobrego smaku i lekkiej kuchni. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, czy imprezowa przystawka. Przepis jest łatwy, a wykonanie nie jest pracochłonne. Jej największą zaletą jest oryginalne połączenie smaków i prostota.
Kurczak z sałatą, to dość oczywiste zestawienie. Dlatego w tej sałatce znalazły się również pieczarki konserwowe, a także czerwona cebula. Całość tworzy przyjemną i bardzo smaczną kompozycje smakową. Kwaśne pieczarki, ostra cebula, a także słodka papryka są świetnym dopełnieniem smaku grillowanego kurczaka, jednak nie przytłaczają go.
Duży dodatek kolorowych warzyw czyni sałatkę bardzo dekoracyjną potrawą. Świetnie wygląda na stole wśród innych dań, a dzięki ogromnej ilości barw przyciąga wzrok wszystkich gości.
Ta sałatka świetnie łączy się też z kukurydzą. To słodkie warzywo współgra z ostrą marynatą piersi z kurczaka. Dzięki jej obecności, to danie nabiera miłej dla podniebienia łagodności, choć wciąż uderza niezwykłą barwnością smaków.
Najlepiej kurczak komponuje się z sałatą lodową, gdyż jest ona pozbawiona nadmiernej goryczki. Dodatkowo jest bardzo chrupka i krucha, co dodaje miłych wrażeń podczas jej jedzenia. Mówi się bowiem, że odpowiednia chrupkość dania decyduje o jego popularności, czy smakowitości.
Użycie w przepisie piersi z kurczaka gwarantuje pyszny smak, a także dużą ilość pełnowartościowego białka. To również świetny sposób na zwiększenie sytości tej potrawy. Gdy połączymy warzywa, o dużej ilości błonnika z piersią z kurczaka, uzyskamy danie, które zachwyci nas smakiem, a także zaspokoi nasz apetyt. Sałatka zielona z mięsem sprawi również, że pomimo zjedzenia dużej porcji wciąż będziemy czuć się bardzo lekko. A duża ilość kolorowych, roślinnych dodatków gwarantuje nam zdrowy posiłek, pełen witamin i antyoksydantów. Warto wykorzystać ten przepis, by w naprawdę łatwy i szybki sposób przemycić do swojego menu dużą porcję warzyw, a przy tym cieszyć się wspaniałym smakiem tego dania.
Alergeny w sałatce z kurczakiem i sałatą
Lista alergenów dla sałatki z kurczakiem i sałatą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
Wartości odżywcze sałatki z kurczakiem i sałatą
Energia i białka
(522g)
Węglowodany
(522g)
Tłuszcze
(522g)
Witaminy
(522g)
Składniki mineralne
(522g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.