Sałatka z kurczakiem i mozzarellą
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Piersi kurczaka, rukola, ser mozzarella i pomidory koktajlowe to składniki tej pysznej sałatki, którą łatwo zrobisz w kilka chwil. Podkreślone świeżymi warzywami i delikatnym smakiem mozzarelli, danie nabiera dodatkowej głębi dzięki oliwie z oliwek i odrobinie soku z cytryny. Świetna na lekki lunch lub kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (jedna mała pierś lub pół dużej)
- Rukola - 100 g
- Ser Mozzarella - 35 g (1/4 kulki)
- Pomidory koktajlowe - 100 g (garść)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Sok z cytryny - 6 ml (łyżka)
- Olej rzepakowy - 12 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, miseczka
Przepis krok po kroku
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy ze sporą szczyptą soli, pieprzu, cząbru, oregano i bazylii. W marynacie zanurz pierś z kurczaka i odstaw na 5 minut.
- Patelnię grillową mocno rozgrzej, połóż na nią kurczaka. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij i połóż na desce. Pozostaw na około 5-10 minut aby ostygł.
- Do miski lub na talerz przełóż rukolę.
- Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z sałatą.
- Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na sałatę.
- Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z sokiem z cytryny, szczyptą solą oraz pieprzu.
- Pierś z kurczaka pokrój w plasterki, połóż na sałacie i dodatkach.
- Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Sałatka z kurczakiem i mozzarellą jest to bardzo zdrowy posiłek, który może być wykorzystany jako lunch lub kolacja. Aby była bardziej sycąca możesz podać ją z dobrym, pełnoziarnistym pieczywem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki