Sałatka z kurczakiem i makaronem

Opublikowano: 01.05.2022 r., 20:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z kurczakiem
Sałatka z kurczakiem i makaronem
Sałatka z kurczakiem i makaronem to wspaniała opcja na pyszny lunch czy kolację. Jest smaczna, łatwa, a przy okazji naprawdę sycąca. Składa się z kilku produktów.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
517 kcal
Kcal w porcji
298 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne (300 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (350 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Fasolka szparagowa konserwowa (80 g)
  • Papryka żółta (240 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, patelnia beztłuszczowa

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, następnie ostudź go i przełóż do miski.

Mięso oczyść, przepraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przysmaż na rozgrzanej patelni, by była rumiana z obu stron. Pokrój ją na małe kawałki i dodaj do makaronu.

Paprykę pokrój w małą kostkę, a pomidorki przekrój na połówki, dodaj warzywa do pozostałych składników.

Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do sałatki.

W miseczce wymieszaj sól, pieprz, zioła i posiekany drobno czosnek z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kurczakiem i makaronem

Sałatka z kurczakiem i makaronem to wspaniała opcja na pyszny lunch czy kolację. Jest smaczna, łatwa, a przy okazji naprawdę sycąca. Składa się z kilku produktów.

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem to doskonały wybór na kolację. Jest szybka, łatwa, a przy okazji pyszna. W dodatku wszystkie składniki masz już na pewno w swojej lodówce. Do jej przygotowania używa się tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej spiżarni. Podstawą jest oczywiście pierś z kurczaka, to mięso delikatne, kruche, a przy okazji naprawdę smaczne. W porównaniu do czerwonego mięsa jest też wyborem znacznie zdrowszym. Dostarcza niewiele tłuszczów nasyconych, dzięki temu jest bezpieczniejsza dla układu krwionośnego. Ze względu na delikatną, beztłuszczową obróbkę termiczną jest lekkostrawna. Świetnie sprawdza się w niej również kurczak wędzony, którego największą zaletą jest brak konieczności wcześniejszej obróbki termicznej. Oprócz mięsa głównym składnikiem jest oczywiście makaron. To właśnie on nadaje całości większej objętości i sytości. Najlepiej sprawdzi się makaron pełnoziarnisty, który jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na układ trawienny. To naprawdę pyszna, łatwa i bardzo szybka sałatka. To dobra opcja na kolację zwłaszcza dla miłośników włoskich smaków. W dodatku jest bardzo sycąca i wartościowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną sałatkę makaronową z kurczakiem, która na pewno cię oczaruje, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Potrzebujesz do niej tylko pierś z kurczaka oraz ulubiony makaron. To dobra alternatywa dla osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie wyobrażają sobie, by ich posiłek nie był z mięsem. Sałatka jest bardzo szybka, przez co, by ją wykonać nie trzeba spędzić długich godzin w kuchni. Pomimo że jest ona ekspresowa i prosta w wykonaniu, to wciąż pozostaje pyszna. Ta sałatka zachwyci wszystkich gości piękną kompozycją i barwnością. Warto więc podać ją na święta, czy na urodziny. Jest dekoracyjna i stanowi prawdziwą ozdobę stołu, dlatego jest najlepsza na imprezę. Będzie też super posiłkiem do wykonania na szybko, gdyż cały proces zabiera mniej niż kwadrans, ponadto wszystko odbywa się bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i polać prostym sosem.

Alergeny w sałatce z kurczakiem i makaronem

Lista alergenów dla sałatki z kurczakiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze sałatki z kurczakiem i makaronem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(298g)
Energia (kcal)
173.64
517.46
Białko (g)
10.36
30.87
Fenyloalanina (mg)
0.46
1.36
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(298g)
Węglowodany (g)
21.35
63.62
Węglowodany przyswajalne (g)
19.90
59.31
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
3.48
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.12
0.37
Brak danych dla: czosnek, papryka żółta.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.24
0.71
Brak danych dla: czosnek, papryka żółta.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.25
0.75
Brak danych dla: czosnek, papryka żółta.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek, papryka żółta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(298g)
Tłuszcz (g)
5.03
15.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.35
4.02
Tłuszcze nienasycone (g)
3.69
10.98
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
8.97
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.01
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.47
63.98
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(298g)
Witamina A (µg (mcg))
9.96
29.67
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.18
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
39.45
117.57
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.20
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.65
7.89
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
10.48
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.53
43.29
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.87
240.99
Brak danych dla: fasolka szparagowa konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(298g)
Sód (mg)
35.04
104.41
Potas (mg)
239.56
713.90
Wapń (mg)
15.03
44.80
Fosfor (mg)
121.70
362.67
Magnez (mg)
26.62
79.34
Żelazo (mg)
0.66
1.96
Cynk (mg)
0.64
1.90
Miedź (mg)
0.12
0.36
Mangan (mg)
0.31
0.91
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kurczakiem i makaronem 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kurczakiem i makaronem

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
300 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
350 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Fasolka szparagowa konserwowa
80 g
4.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Papryka żółta
240 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
56.50