Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Opublikowano: 21.04.2021 r., 11:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z kukurydzą
Sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza propozycja na zdrowe, smaczne danie.
Przygotowanie 10 min
374 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mix sałat (200 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Nasiona słonecznika (50 g)
  • Olej lniany (30 ml)
  • Musztarda (30 g)
  • Miód (20 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Ogórek (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, sok z cytryny, suszone pomidory, bazylia
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem krok po kroku

Najpierw przygotuj sos. Możesz go przygotować dzień wcześniej albo podawać od razu. Olej połącz z musztardą, miodem, oraz przyprawami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Sos najlepiej dodać do sałatki tuż przed podaniem.

Sałatę umieść w misce.

Umytego i obranego ogórka pokrój w kostkę. Umyj też paprykę i pokrój w większą kostkę.

Ser pokrój w większą kostkę.

Warzywa oraz ser dodaj do sałaty. Dodaj także kukurydzę.

Słonecznik upraż na patelni bez tłuszczu. Wsyp słonecznik na patelnię i praż przez kilka minut na niedużym ogniu by go nie przypalić. Mieszaj często. Słonecznik warto podawać bezpośrednio przed jedzeniem. Wtedy nasiona są pyszne i chrupiące.

Warzywa z serem wymieszaj.

Podawaj sałatkę z sosem oraz słonecznikiem. Sałatka sprawdzi się idealnie do obiadu. Pasuje także na samodzielny posiłek. Można podawać sałatkę ze świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Nie masz czasu i potrzebujesz posiłku na szybko? Przepyszna i szybka sałatka z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem to najlepsza propozycja na zdrowe, smaczne danie. Dodatek dressingu ziołowego sprawia, że całość jest wyśmienita. Błyskawiczna sałatka idealna na kolację.

Pysznie smakuje z mixem sałat. Można wykorzystać mix sałat już gotowy. Sprawdzi się także każda inna sałata. Poza tym nie może zabraknąć świeżych warzyw. Dodaj paprykę czerwoną oraz ogórka. Ser mozzarella jest bogaty w białko, a słonecznik prażony wspaniale nadaje aromat. Pychota!

Alergeny w sałatce z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Lista alergenów dla sałatki z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
155.98
374.35
Białko (g)
6.09
14.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
8.23
19.76
Węglowodany przyswajalne (g)
6.65
15.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
3.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
11.78
28.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
9.59
Tłuszcze nienasycone (g)
7.79
18.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.19
7.65
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.60
11.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.62
32.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
60.48
145.14
Witamina B6 (mg)
0.17
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.94
Witamina C (mg)
19.34
46.42
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.17
Witamina E (mg)
0.34
0.81
Retinol (µg (mcg))
30.00
72.00
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Ryboflawina (mg)
0.11
0.26
Niacyna (mg)
0.89
2.14
Foliany (µg (mcg))
36.86
88.47
Beta karoten (µg (mcg))
327.48
785.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
158.83
381.19
Potas (mg)
164.99
395.98
Wapń (mg)
103.79
249.09
Fosfor (mg)
127.45
305.88
Magnez (mg)
34.73
83.35
Żelazo (mg)
0.76
1.82
Cynk (mg)
1.04
2.50
Miedź (mg)
0.15
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kukurydzą, mozzarellą i prażonym słonecznikiem

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Nasiona słonecznika
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Olej lniany
30 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Ogórek
100 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
54.50