Sałatka z krewetkami
- Mix sałat (100 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (150 g)
- Awokado - 1 mała sztuka (120 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Masło (30 g)
- Krewetki (150 g)
Przepis na sałatkę z krewetkami krok po kroku
Mix sałat przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz i ułóż w misce.
Pomidory umyj, pokrój w kostkę i dodaj do sałaty.
Awokado przetnij na pół, wyminę pestkę, wydrąż środek i pokrój go w kostkę. Dodaj do miski.
Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, dodaj rozmrożone krewetki i smaż do momentu aż będą rumiane.
Krewetki dodaj do warzyw, całość skrop oliwą z oliwek. Podawaj od razu po przygotowaniu.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z krewetkami
Sałatka z krewetkami to lekka i zdrowa propozycja na szybką przekąskę. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić sałatkę z krewetkami. Sałatkę tą zaliczamy do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ występuje w niej dużo świeżych warzyw oraz owoce morza, które dominują w tej kuchni. Przepis na sałatkę z krewetkami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. A więc jak zrobić sałatkę z krewetkami? Już spieszę z odpowiedzią na to pytanie. Aby zrobić tą sałatkę potrzebujesz mixu sałat (możesz użyć z rukolą lub sałatą lodową), pomidora, awokado, oliwy z oliwek, masła, krewetek, soli oraz czosnku. Krewetki musisz podsmażyć na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. To właśnie czosnek nada charakterystycznego smaku krewetkom. Warzywa musisz umyć i pokroić w kostkę, a wszystkie składniki wymieszać w misce oraz polać je oliwą z oliwek. Przygotowanie tej sałatki zajmie Tobie około 30 minut, dlatego warto wypróbować nasz przepis i włączyć go do swojej diety. Sałatkę przygotujesz z mrożonych krewetek, ponieważ w Polsce trudno dostać świeży produkt - jednak nie zmieni to wartości odżywczych dania.
Ta dobra sałatka z krewetek i warzyw to idealny pomysł na urozmaicenie swojej diety. Świetnie sprawdzi się do włączenia warzyw do naszej diety. Użycie awokado do jej zrobienia dostarczy wielonienasyconych kwasów tłuszczonych o pozytywnym działaniu dla naszego organizmu. Owoc ten pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi, sprzyja zmniejszeniu poziomu cholesterolu LDL oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe (poprzez wysoką zawartość przeciwutleniaczy). Jest to owoc wysokokaloryczny, jednak warto włączyć go do swojej codziennej diety.
Podsumowując ta pyszna sałatka z krewetek to doskonały wybór na szybką przekąskę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, dlatego każdy poradzi sobie z tym przepisem. Dodatkowo obecność warzyw znacząco podniesie wartość odżywczą sałatki o cenne dla naszego organizmu witaminy i składniki mineralne.
Alergeny w sałatce z krewetkami
Lista alergenów dla sałatki z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze sałatki z krewetkami
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.