Sałatka z krewetek i awokado
- Awokado - 2 małe sztuki (300 g)
- Krewetki - Użyj krewetek koktajlowych (250 g)
- Mix sałat - użyj mit sałat z rukolą (150 g)
- Ketchup (25 g)
- Jogurt naturalny 2% (25 g)
Przepis na sałatkę z krewetek i awokado krok po kroku
Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Awokado pokrój w kostkę.
Sałatę włóż do miski, dodaj do niej pokrojone awokado i skrop sokiem z cytryny.
Krewetki rozmroź, ugotuj je w osobowej wodzie (około 5 minut po wrzuceniu do wrzątku). Przecedź i odstaw do wystudzenia.
Ugotowane i wystudzone krewetki dodaj do sałaty i awokado.
Przygotuj sos: jogurt połącz z ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszaj.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Prosta sałatka z łososiem wędzonym
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z krewetek i awokado
Sałatka z krewetek i awokado zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ właśnie w niej królują warzywa, owoce morza oraz cenne dla naszego zdrowia awokado. Przepis na krewetki z awokado jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby zrobić tą pyszną sałatkę. Przystawka z krewetek i awokado w głównej mierze składa się z krewetek koktajlowych, awokado i mixu sałat z rukolą. Sos do tej sałatki przygotujesz z ketchupu, jogurtu naturalnego (możesz go zastąpić majonezem, ale wtedy sałatka będzie bardziej kaloryczna) oraz przypraw (soli, pieprzu, soku z cytrynu oraz czosnku). W przepisie skorzystamy z krewetek mrożonych, które przed podaniem ugotujemy w osolonej wodzie.
Awokado użyte do przygotowania sałatki posiada wiele właściwości leczniczych oraz wartości odżywczych. Jest to najbardziej kaloryczny owoc, jednak dostarcza do naszego organizmu dużo cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-6 - przez co warto włączyć go do swojej diety. Awokado zawiera spore ilości potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi, korzystanie wpływa na pracę układu nerwowego oraz zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Znajdziemy w nim też sporo witamin C, E i A, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym. Obecny w tym owocu kwas foliowy jest szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym cewy nerwowej płodu. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi oraz wykazują działanie przeciwnowotworowe. Wiele pozytywnych właściwości owocu przyczynia się do tego, że warto włączyć go do swojej diety.
Podsumowując pyszna sałatka z krewetkami koktajlowymi to danie kuchni śródziemnomorskiej. Idealnie sprawdzi się jako szybka fit przekąska lub lunch do pracy. Będzie również idealnym rozwiązaniem na wykwintną przystawkę podczas różnych imprez rodzinnych. Będzie doskonałym wyborem w wielu różnych dietach, dlatego warto wypróbować nasz przepis na przepyszną sałatkę z krewetkami koktajlowymi.
Alergeny w sałatce z krewetek i awokado
Lista alergenów dla sałatki z krewetek i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze sałatki z krewetek i awokado
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.