Sałatka z kozim serem
- Mix sałat - 1 opakowanie (z rukolą) (170 g)
- Gruszka - 1 średnia gruszka (135 g)
- Ser kozi twardy (150 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
- Olej z pestek winogron - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na sałatkę z kozim serem krok po kroku
Wyciśnij sok z cytryny do miski.
Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Gruszkę możesz obrać.
Plasterki gruszki przełóż do miseczki z sokiem z cytryny.
Miks sałat przełóż do naczynia docelowego.
Na sałatkę pokrój lub pokrusz ser kozi.
Wyjmij gruszkę z soku z cytryny i przełóż do sałaty.
Orzechy pekan lub włoskie możesz pokroić lub zostawić w całości. Dodaj je do sałatki.
Do miseczki z sokiem z cytryny dodaj miód, olej oraz szczyptę soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z kozim serem
Sałatka z kozim serem to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, sera koziego oraz sosu na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.
Przepis na sałatkę z kozim serem jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Zrobisz ją z miksem sałat, z orzechami włoskimi, serem kozim i z gruszką. Możesz wykonać ją z rukolą lub z roszponką zastępując nimi miks sałat. Sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.
Sałatka z serem kozim i orzechami jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną. Ser pleśniowy jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera nie tylko sporo wapnia i fosforu, ale również magnezu, sodu i potasu. Ser kozi do sałatek jest bardzo dobrym źródłem białka, jednak zawiera sporo tłuszczu i cholesterolu. Jest bogaty w fosfor, miedź i wapń, zawiera również mangan, potas magnez, selen i żelazo. Z witamin zawiera witaminę A, B1, B2 i B5. Ser kozi jest łatwostrawny, wzmacnia kości, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, wspomaga odchudzanie i przeciwdziała anemii.
Sałatkę możesz przygotować z grillowanym serem kozim. Sałatka z kozim serem na ciepło będzie idealna na jesienne popołudnia, możesz do niej dodać pieczoną dynię i pestki dyni.
Alergeny w sałatce z kozim serem
Lista alergenów dla sałatki z kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser kozi twardy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z kozim serem
Pyszna i zdrowa sałatka, która zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Mogą spożywać ją osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, w trakcie redukcji masy ciała oraz na diecie nisko węglowodanowej.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.