Sałatka z komosą ryżową
- Komosa ryżowa (Quinoa) - 2/3 szklanki (120 g)
- Fasola czerwona - 1 puszka po odsączeniu (240 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Papryczka chili zielona z puszki - 1 sztuka (20 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 szklanka (170 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Awokado - 1 sztuka (135 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Sok z limonki - 2 łyżki (12 ml)
- Kolendra suszona, liście - 2 gałązki (10 g)
Przepis na sałatkę z komosą ryżową krok po kroku
Komosę ryżową przepłucz zimną wodą i umieść w garnku z lekko osoloną wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min (do miękkości). Przełóż do salaterki.
Fasolę czerwoną i kukurydzę odsącz z zalewy.
Cebulkę obierz i posiekaj na drobną kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Chili drobno posiekaj.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wydrąż miąższ.
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
W miseczce wymieszaj sok z limonki, musztardę i miód. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Całość dobrze wymieszaj i polej po sałatce.
Sałatkę posyp kolendrą.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Prosta sałatka z łososiem wędzonym
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z komosą ryżową
Sałatka z komosą ryżową jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Można ją przygotować na rodzinną kolację, ale sprawdzi się też jako dietetyczny obiad. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać ją ze sobą do pracy i zjeść w czasie przerwy obiadowej.
Komosa ryżowa ma różne właściwe odżywcze. Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego przyczynia się do zmniejszenia stanów zapalnych i pomaga regulować poziom cholesterolu. Komosę ryżową mogą jeść osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu lub są na diecie odchudzającej. Komosę ryżową warto wcześniej przepłukać, bo inaczej wciąż będzie można w niej wyczuć nutę goryczy. Sama komosa daje posmak orzechów (intensywność uzależniona jest od rodzaju komosy).
Przepis na sałatkę z komosą ryżową jest prosty. Komosę wystarczy ugotować (zamiast wody można ją ugotować w bulionie warzywnym), a pozostałe składniki już nie potrzebują obróbki termicznej. Część należy odsączyć z zalewy, a resztę wystarczy obrać i pokroić lub wydrążyć z nich miąższ. Sałatkę można podawać z sosem winegret. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na sok z limonki.
Ten przepis możesz zmodyfikować. Sałatka z Quinoa dobrze smakuje z orzechami, serem (np. feta, wędzonym), żurawiną, pomidorkami koktajlowymi oraz szpinakiem. Zazwyczaj do sałatek wybierane są komosy kolorowe (czerwone, czarne), które po ugotowaniu stają się chrupkie. Komosa biała nadaje się do zup i jako dodatek do mięs, ale można ją dodać także do słodkich potraw. Ta komosa po ugotowaniu jest delikatniej w smaku i mocno nasiąka wodą.
Quinoa to inaczej ryż peruwiański lub komosa ryżowa. To zboże jest stosowane jako alternatywa kaszy (np. gryczanej, jaglanej) oraz ryżu. Określenie „kasza Quinoa” dotyczy czerwonej komosy ryżowej, z której robi się kaszę i mąkę. Sałatka z kaszą Quinoa wyróżnia się intensywnym smakiem.
Sałatka z komosy ryżowej jest zdrowsza niż sałatka z kaszą czy ryżem. Można ją podawać z warzywami jako dodatek do mięs, ale w formie sałatki sprawdzi się jako osobne danie. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na obiad zarówno w domu, jak i w pracy.
Alergeny w sałatce z komosą ryżową
Lista alergenów dla sałatki z komosą ryżową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z komosą ryżową
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.