Sałatka z kiszonych ogórków
- Ogórki kiszone (300 g)
- Cebula szalotka (40 g)
- Musztarda miodowa (10 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na sałatkę z kiszonych ogórków krok po kroku
Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Do miseczki włóż ogórki i cebulę. Dodaj musztardę, oliwę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.
Dokładnie wymieszaj i podawaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z kiszonych ogórków
Sałatka z kiszonych ogórków to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy i musztardy miodowej.
Aby wykonać prosty przepis na sałatkę z kiszonych ogórków wystarczy tylko pokroić ogórki w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Następnie całość wymieszać z łyżką oliwy i łyżeczką musztardy i gotowe. Warto wzbogacić smak szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Sami widzicie, że ta sałatka jest naprawdę szybka i łatwa w wykonaniu. To świetny pomysł na dodatek do obiadu lub sałatkę na grilla czy imprezę.
Kiszenie jest popularnym sposobem konserwacji żywności. Polega na fermentacji mlekowej. Cukry proste, które znajdują się w produkcie, przeznaczonym do kiszenia rozkładają się na kwas mlekowy pod wpływem bakterii mlekowych. To powoduje zahamowanie gnicia produktu. W taki sposób można zakonserwować kapustę lub właśnie ogórki. Te ostatnie najczęściej kisi się w solance- wodzie z solą, z dodatkiem kopru, ząbków czosnku i chrzanu. To nadaje ogórkom kiszonym ich dobrego smaku. Można przeprowadzać ten proces w słoikach lub specjalnych kamionkowych naczyniach.
Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 170 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sałatkę z kiszonych ogórków i ta pyszna surówka na stałe zagości na Waszym stole.
Alergeny w sałatce z kiszonych ogórków
Lista alergenów dla sałatki z kiszonych ogórków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze sałatki z kiszonych ogórków
Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.