Sałatka z kaszą gryczaną

Opublikowano: 26.11.2021 r.
Kasza gryczana, czerwona cebula, ser feta i suszone pomidory w oleju to główne składniki sałatki, która w mig zniknie z talerza. Delikatna oliwa z oliwek oraz czarne oliwki dodają jej wyjątkowego charakteru i robią smakową robotę. Idealnie pasuje na lekki obiad albo kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Kasza gryczana - 100 g (1 woreczek)
 - Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
 - Ser Feta - 30 g (3 plastry)
 - Suszone pomidory w oleju - 70 g (5 sztuk)
 - Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
 - Oliwki czarne - 10 g (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska
 
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
 - Suszone pomidory i oliwki przekrój na pół i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
 - Dodaj cebulę pokrojoną w pióra i pokruszony ser feta.
 - Sałatkę skropl oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
 - Na końcu posyp posiekaną natką pietruszki.
 
Komentarz dietetyka
Sałatka z kaszą gryczaną da Ci dużą dawkę energii do końca dnia. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na lunch lub kolację.
~ Oliwia Gawron, dietetyk