Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
- Kasza bulgur (100 g)
- Sałata (100 g)
- Pomidor (100 g)
- Pieczarki marynowane (200 g)
- Masło (5 g)
- Olej lniany (20 ml)
- Olej rzepakowy (5 ml)
- Polędwica z indyka (200 g)
Przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym krok po kroku
Kaszę ugotuj w wodzie posolonej ½ łyżeczki soli.
Na maśle usmaż pieczarki pokrojone na ćwiartki.
Surową polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz przyprawami i ugotuj na parze.
Olej lniany połącz z octem albo z sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Ugotowaną kaszę dodaj do miski. Do kaszy wrzuć mix sałat, pokrojone pomidorki na pół, podduszone pieczarki, ugotowane mięso oraz sos.
Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Sałatka z tuńczykiem
- Sałatka z kurczakiem
- Sałatka cezar
- Sałatka z porem
- Sałatka z cukinii
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Sałatka warzywna
- Sałatka z rukoli
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
- Sałatka z ananasem
- Sałatka z jajkiem
- Sałatka na sylwestra
- Sałatka z pora i jajek
- Sałatka z buraków i jajka
- Sałatka z ryżu i tuńczyka
- Mizeria
- Sałatka z tuńczykiem i ryżem
- Sałatka z bobem
- Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy z indyka gotowanym na parze. Bardzo lekka sałatka, niezwykle sycąca i smaczna. Olej lniany nadaje cudowny lekko orzechowy posmak. Sałatka jest bogata w białko oraz węglowodany złożone. Zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego bardzo korzystnie oddziałują na zdrowie.
Alergeny w sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Lista alergenów dla Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kasza bulgur
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.