Przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym krok po kroku

Składniki
  • Kasza jęczmienna pęczak 100 g
  • Sałata 100 g
  • Pomidor 100 g
  • Pieczarki marynowane 200 g
  • Masło 5 g
  • Olej lniany 20 ml
  • Olej rzepakowy 5 ml
  • Polędwica z indyka 200 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, curry, ocet spirytusowy

Kaszę ugotuj w wodzie posolonej ½ łyżeczki soli.

Na maśle usmaż pieczarki pokrojone na ćwiartki.

Surową polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz przyprawami i ugotuj na parze.

Olej lniany połącz z octem albo z sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Ugotowaną kaszę dodaj do miski. Do kaszy wrzuć mix sałat, pokrojone pomidorki na pół, podduszone pieczarki, ugotowane mięso oraz sos.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Sałatka z bulgurem, mięsem, świeżymi warzywami i olejem lnianym
Sałatka z bulgurem, mięsem, świeżymi warzywami i olejem lnianym
Koszt przygotowania dania
17.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
500 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy z indyka gotowanym na parze. Bardzo lekka sałatka, niezwykle sycąca i smaczna. Olej lniany nadaje cudowny lekko orzechowy posmak. Sałatka jest bogata w białko oraz węglowodany złożone. Zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego bardzo korzystnie oddziałują na zdrowie.

Wartości odżywcze Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (365g)
Energia (kalorie)
137.21 kcal
500.82 kcal
Białko
7.89 g
28.80 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję (365g)
Węglowodany
12.72 g
46.42 g
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.96 g
36.37 g
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (365g)
Tłuszcz
5.87 g
21.42 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
7.18 g
Tłuszcze nienasycone
3.90 g
14.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.38 g
5.03 g
Brak danych dla: pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
9.21 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję (365g)
Tiamina
0.08 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.72 mg
9.93 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.73 µg (mcg)
61.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję (365g)
Sód
292.13 mg
1066.28 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
266.60 mg
973.10 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
12.38 mg
45.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
144.58 mg
527.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.07 mg
80.55 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
3.67 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.13 mg
4.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej lniany, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Lista alergenów dla Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, curry, ocet spirytusowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
46.00
Łączny koszt
17.04
Jak oceniasz przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób