Przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, curry, ocet spirytusowy

Kaszę ugotuj w wodzie posolonej ½ łyżeczki soli.

Na maśle usmaż pieczarki pokrojone na ćwiartki.

Surową polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz przyprawami i ugotuj na parze.

Olej lniany połącz z octem albo z sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Ugotowaną kaszę dodaj do miski. Do kaszy wrzuć mix sałat, pokrojone pomidorki na pół, podduszone pieczarki, ugotowane mięso oraz sos.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Sałatka z bulgurem, mięsem, świeżymi warzywami i olejem lnianym
Sałatka z bulgurem, mięsem, świeżymi warzywami i olejem lnianym
Koszt przygotowania dania
17.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
495 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy z indyka gotowanym na parze. Bardzo lekka sałatka, niezwykle sycąca i smaczna. Olej lniany nadaje cudowny lekko orzechowy posmak. Sałatka jest bogata w białko oraz węglowodany złożone. Zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego bardzo korzystnie oddziałują na zdrowie.

Wartości odżywcze Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kalorie)
135.84 kcal
495.82 kcal
Białko
8.22 g
29.99 g

Węglowodany w sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany
12.47 g
45.51 g
Węglowodany przyswajalne
10.14 g
37.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.33 g
8.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz
5.89 g
21.51 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
7.27 g
Tłuszcze nienasycone
3.90 g
14.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.38 g
5.04 g
Tłuszcze wielonasycone
2.52 g
9.20 g
Cholesterol
19.83 mg
72.38 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A
61.12 µg (mcg)
223.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.71 mg
13.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
4.60 µg (mcg)
16.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.79 mg
10.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.28 µg (mcg)
63.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
671.49 µg (mcg)
2450.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód
293.23 mg
1070.27 mg
Potas
284.41 mg
1038.10 mg
Wapń
13.20 mg
48.18 mg
Fosfor
155.40 mg
567.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.71 mg
123.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.00 mg
3.65 mg
Cynk
1.10 mg
4.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Lista alergenów dla Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
100 g
5.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło
5 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
48.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.5% osób