Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Opublikowano: 04.03.2021 r., 21:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka bulgur z indykiem
Sałatka z bulgurem, mięsem, świeżymi warzywami i olejem lnianym
Bardzo zdrowa, lekka i pyszna sałatka ze świeżymi warzywami, olejem lnianym oraz mięsem gotowanym na parze. Głównym składnikiem jest kasza bulgur.
Przygotowanie 20 min
495 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza bulgur (100 g)
  • Sałata (100 g)
  • Pomidor (100 g)
  • Pieczarki marynowane (200 g)
  • Masło (5 g)
  • Olej lniany (20 ml)
  • Olej rzepakowy (5 ml)
  • Polędwica z indyka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, curry, ocet spirytusowy

Przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym krok po kroku

Kaszę ugotuj w wodzie posolonej ½ łyżeczki soli.

Na maśle usmaż pieczarki pokrojone na ćwiartki.

Surową polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, wymieszaj z olejem rzepakowym oraz przyprawami i ugotuj na parze.

Olej lniany połącz z octem albo z sokiem z cytryny oraz przyprawami.

Ugotowaną kaszę dodaj do miski. Do kaszy wrzuć mix sałat, pokrojone pomidorki na pół, podduszone pieczarki, ugotowane mięso oraz sos.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy z indyka gotowanym na parze. Bardzo lekka sałatka, niezwykle sycąca i smaczna. Olej lniany nadaje cudowny lekko orzechowy posmak. Sałatka jest bogata w białko oraz węglowodany złożone. Zdrowe kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego bardzo korzystnie oddziałują na zdrowie.

Alergeny w sałatce z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Lista alergenów dla Sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kasza bulgur
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
135.84
495.82
Białko (g)
8.22
29.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
12.47
45.51
Węglowodany przyswajalne (g)
10.14
37.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
8.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
5.89
21.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.99
7.27
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
14.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
5.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.52
9.20
Cholesterol (mg)
19.83
72.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
61.12
223.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.71
13.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.22
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.60
16.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.79
10.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.28
63.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
671.49
2450.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
293.23
1070.27
Potas (mg)
284.41
1038.10
Wapń (mg)
13.20
48.18
Fosfor (mg)
155.40
567.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.71
123.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
3.65
Cynk (mg)
1.10
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza bulgur
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Sałata
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Olej rzepakowy
5 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.04
Za 5 ml
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Koszt składników
48.00