Sałatka z kalafiora gotowanego

Opublikowano: 25.10.2021 r., 15:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z kalafiora gotowanego z marchewką i groszkiem podana w białej miseczce
Sałatka z kalafiora gotowanego
Sałatka z kalafiora gotowanego to smaczny pomysł na szybki dodatek do dania głównego. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych zamiast tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
114 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Kalafior 1 sztuka (800 g)
  • Marchewka 4 sztuki (180 g)
  • Groszek zielony konserwowy 1 szklanka (140 g)
  • Majonez light 3 łyżki (75 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko, miska

Przepis na sałatkę z kalafiora gotowanego krok po kroku

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj tak, by nie był bardzo miękki.

Groszek odsącz z zalewy.

Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by nie była bardzo miękka.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w niedużą kostkę.

Przygotowane warzywa włóż do miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Przed podaniem odstaw na około 30min, by smaki się "przegryzły".

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kalafiora gotowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat sałatka z kalafiora gotowanego

Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest właśnie częścią jadalną, którą wykorzystuje nasz przepis na sałatkę z kalafiora gotowanego. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce, która również sprowadziła do nas marchewkę.

Sałatka z kalafiora gotowanego to idealny pomysł na dodatek do dania głównego. Ta niepozorna, pyszna sałatka to prawdziwa bomba witaminowa! Dodatek majonezu light powoduje, że jest też niskokaloryczna. Może być to również świetny pomysł na sałatkę np. do pracy lub na imprezę. Dzięki użyciu groszku konserwowego może być przygotowywana przez cały rok. Będzie też ciekawą alternatywą dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże lub lekko podgotowane warzywa. Porcja naszej sałatki to już ponad 250g warzyw. Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw tj. kalafiora i marchewki. Warto pamiętać, by nie doprowadzić do całkowitego rozgotowania warzyw. Powinny być one lekko twarde, dzięki czemu będą miały również niższy indeks glikemiczny.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się jak zrobić sałatkę z kalafiora gotowanego to uspokajam, że jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gwarantuję, że po pierwszym wykonaniu, ta dobra sałatka zagości na Waszych stołach na dłużej.

Alergeny w sałatce z kalafiora gotowanego

Lista alergenów dla sałatka z kalafiora gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatka z kalafiora gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
40.85
114.38
Białko (g)
1.68
4.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
6.37
17.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.36
12.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.01
5.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
1.43
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.39
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
1.04
2.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
0.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.10
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.09
Cholesterol (mg)
0.84
2.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
133.40
373.51
Witamina B6 (mg)
0.18
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
49.55
138.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.38
1.07
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.26
0.74
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.06
0.18
Niacyna (mg)
0.64
1.78
Foliany (µg (mcg))
44.88
125.68
Beta karoten (µg (mcg))
1352.76
3787.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
94.68
265.12
Potas (mg)
255.95
716.67
Wapń (mg)
19.44
54.43
Fosfor (mg)
39.41
110.36
Magnez (mg)
13.45
37.67
Żelazo (mg)
0.47
1.31
Cynk (mg)
0.29
0.81
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatka z kalafiora gotowanego 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatka z kalafiora gotowanego

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Marchewka
180 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Groszek zielony konserwowy
140 g
1 szklanka
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 140 g
Majonez light
75 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.39
Za 75 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Koszt składników
20.50