Sałatka z kalafiora gotowanego
- Kalafior - 1 sztuka (800 g)
- Marchewka - 4 sztuki (180 g)
- Groszek zielony konserwowy - 1 szklanka (140 g)
- Majonez light - 3 łyżki (75 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
Przepis na sałatkę z kalafiora gotowanego krok po kroku
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj tak, by nie był bardzo miękki.
Groszek odsącz z zalewy.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by nie była bardzo miękka.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w niedużą kostkę.
Przygotowane warzywa włóż do miski, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Przed podaniem odstaw na około 30min, by smaki się "przegryzły".
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatka z kalafiora gotowanego
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest właśnie częścią jadalną, którą wykorzystuje nasz przepis na sałatkę z kalafiora gotowanego. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce, która również sprowadziła do nas marchewkę.
Sałatka z kalafiora gotowanego to idealny pomysł na dodatek do dania głównego. Ta niepozorna, pyszna sałatka to prawdziwa bomba witaminowa! Dodatek majonezu light powoduje, że jest też niskokaloryczna. Może być to również świetny pomysł na sałatkę np. do pracy lub na imprezę. Dzięki użyciu groszku konserwowego może być przygotowywana przez cały rok. Będzie też ciekawą alternatywą dla tradycyjnej sałatki jarzynowej.
Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże lub lekko podgotowane warzywa. Porcja naszej sałatki to już ponad 250g warzyw. Surówka ta będzie szczególnie smaczna, gdy zostanie wykonana w najlepszym sezonie użytych warzyw tj. kalafiora i marchewki. Warto pamiętać, by nie doprowadzić do całkowitego rozgotowania warzyw. Powinny być one lekko twarde, dzięki czemu będą miały również niższy indeks glikemiczny.
Jeśli jeszcze zastanawiacie się jak zrobić sałatkę z kalafiora gotowanego to uspokajam, że jest to bardzo szybki i prosty przepis. Gwarantuję, że po pierwszym wykonaniu, ta dobra sałatka zagości na Waszych stołach na dłużej.
Alergeny w sałatce z kalafiora gotowanego
Lista alergenów dla sałatka z kalafiora gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatka z kalafiora gotowanego
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.