Sałatka z jarmużem

Opublikowano: 28.04.2021 r., 21:51 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielony talerz z sałatką z jarmużem. Obok leżą liście jarmużu, jabłko, marchewka i pokuszone orzechy.
Sałatka z jarmużem
Sałatka z jarmużem to bomba witaminowa i bardzo smaczny dodatek do obiadu. Sprawdź jak zrobić sałatkę z jarmużu, którą z pewnością zaskoczysz swoich znajomych.
Przygotowanie 10 min
161 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Jarmuż (30 g)
  • Jabłko 1 sztuka (180 g)
  • Marchewka 1 sztuka (45 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 ml)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Orzechy włoskie 1 łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
tarka

Przepis na sałatkę z jarmużem krok po kroku

Liście jarmużu umyj, osusz, oddziel od twardej łodygi i porwij na mniejsze kawałki.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Jabłko pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny.

Posiekaj orzechy.

Wszystkie składniki wymieszaj z oliwą.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z jarmużem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jarmużem

Sałatka z jarmużem to istna bomba witaminowa, dzięki jej głównemu składnikowi, jakim jest właśnie jarmuż. Jest idealna do obiadu, czy na grilla, a jeżeli dodasz do niej jakieś źródło białka, to może być także osobnym posiłkiem. Podawana jest na zimno, więc możesz zabrać ją ze sobą do pracy czy w podróż, nawet jeżeli nie masz warunków, aby podgrzać posiłek. Przepis na sałatkę z jarmużu jest także bardzo prosty i nie wymaga posiadania profesjonalnych umiejętności kulinarnych ani wiele sprzętu kuchennego.

Wyjaśnię Ci jak zrobić sałatkę z jarmużu, aby była smaczna i atrakcyjnie wyglądała.

Sałatkę przygotujemy z jarmużu z marchewką i z jabłkiem. Opcjonalnie możesz dodać pomidory.

Przed przystąpieniem do gotowania warto wiedzieć jak przygotować jarmuż do sałatki. Przede wszystkim umyj jarmuż i osusz. Jeżeli weźmiesz do ręki liść jarmużu, zauważysz, że przez jego środek przebiega twarda łodyga, która będzie utrudniała jedzenie, dlatego należy ją usunąć. Możesz to zrobić ręcznie, odrywając liść od łodygi lub trochę łatwiej, wyciąć ją przy pomocy nożyka. Tak przygotowane liście dużo łatwiej będzie zjeść. Teraz możesz je jeszcze trochę porwać, aby były w kawałkach, które łatwo zjeść, bez dodatkowego krojenia. Jeżeli zostanie Ci trochę jarmużu, to musisz wiedzieć jak przechowywać jarmuż do sałatki. Najlepiej osuszone liście włożyć do pojemniczka, przykryć wilgotnym ręcznikiem papierowym i zamknąć. Taki pojemniczek przechowuj w lodówce.

Marchew i jabłko należy obrać i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Pokrojone jabłko jak najszybciej skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Metod na uniknięcie brązowienia enzymatycznego, do którego dochodzi po kontakcie tlenu z enzymem o nazwie oksydaza polifenolowa, zawartym w owocach i warzywach, jest więcej niż dodanie soku z cytryny. Skoro ciemnienie jabłka zachodzi przy kontakcie z tlenem, to najprostszym sposobem byłoby odcięcie dostępu tlenu do produktu, np. poprzez zapakowanie go próżniowo, ale wtedy po wyjęciu i tak zrobiłoby się po chwili ciemne. Inną metodą jest podgrzanie jabłka, ale to zmieni jego konsystencję i aromat, więc ten sposób też odpada. Można też schłodzić owoc, co spowolni jego brązowienie, jednak po wyjęciu go z lodówki, wolniej, ale i tak, będzie ciemniał, dlatego najlepiej skropić jabłko sokiem z cytryny i jeść od razu po przygotowaniu. Jeżeli chcesz zjeść ją później, to postaraj się przechowywać ją w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce i zjedz ją na zimno. Do sałatki z jarmużu i marchewki możesz też dodać pokrojone pomidory.

Tak przygotowane składniki wystarczy połączyć z orzechami i oliwą z oliwek.

Alergeny w sałatce z jarmużem

Lista alergenów dla sałatki z jarmużem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sałatki z jarmużem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
111.67
161.92
Białko (g)
1.43
2.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
11.39
16.52
Węglowodany przyswajalne (g)
8.65
12.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.74
3.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
7.21
10.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
8.65
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
158.60
229.97
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.83
1.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Niacyna (mg)
0.40
0.57
Foliany (µg (mcg))
16.94
24.56
Beta karoten (µg (mcg))
1621.02
2350.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
17.87
25.91
Potas (mg)
175.12
253.92
Wapń (mg)
40.91
59.32
Fosfor (mg)
35.88
52.03
Magnez (mg)
16.91
24.52
Żelazo (mg)
0.47
0.68
Cynk (mg)
0.27
0.39
Miedź (mg)
0.12
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jarmużem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jarmużem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
30 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 30 g
Jabłko
180 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Orzechy włoskie
15 g
1 łyżka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
40.50