Sałatka z jajkiem i brokułem
- Brokuły (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Pomidor (170 g)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Czosnek (5 g)
- Chleb żytni razowy (35 g)
- Masło (10 g)
- Nasiona słonecznika (10 g)
Przepis na sałatkę z jajkiem i brokułem krok po kroku
Brokuł i jajko ugotuj, pomidora pokrój w kosteczkę.
W międzyczasie wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Do miseczki włóż kawałki ugotowanego brokuła, pokrojone jajko i pomidora.
Całość posyp nasionami słonecznika i polej sosem.
Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułów i makaronu
-
Sałatka makaronowa z brokułem
-
Brokuły z piekarnika
-
Sałatka z brokułem i słonecznikiem
-
Sałatka warstwowa z brokułem
-
Sałatka z brokułem i jajkiem pomidorem warstwowa
-
Sałatka z brokułem i boczkiem
-
Sałatka z brokułami i jajkiem i słonecznikiem
-
Sałatka z brokułami jajkiem i pomidorem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatki z brokułami
Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem i brokułem
Sałatka z jajkiem i brokułem idealnie sprawdzi się na uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu z przyjaciółmi. Jest pyszna i sycąca, a co najważniejsze bardzo zdrowa.
Co wartościowego znajduje się w sałatce?
1. Jajka, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować, wówczas musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem. Jedno jajko (56 g) zawiera - 78 kcal, 7 g białka, 5.4 g tłuszczy i 0,3 g węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że jajka zawierają lecytynę, która korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Drugim ważnym składnikiem zawartym w jajkach jest luteina, która jest barwnikiem żółtka jajka. Jest odpowiedzialna za poprawę wzroku i wykazuje działanie przeciwutleniające.
2. Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych na świecie. Charakteryzują się tym, że są niskokaloryczne. Jeden średni pomidor (170 g) zawiera - 32 kcal. Warto pamiętać o tym, że pomidory są bogactwem witamin i składników mineralnych m.in potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Zawierają szereg związków o dobroczynnym działaniu np. likopen, który należy do karotenoidów. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Warto wspomnieć, że pomidory mają szereg pozytywnych korzyści m.in na piękną i zdrową skórę.
3. Brokuły to świetne źródło wapnia, magnezu, potasu, witaminy A, C i kwasu foliowego. Warzywo jest niskokaloryczne i sycące, dzięki wysokiej zawartości błonnika. W 100 gramach znajduje się - 31 kcal, 3 g białka, 0.4 g tłuszczy, 2.7 g węglowodanów i 2.5 g błonnika pokarmowego. Brokuły mają korzystny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz wykazują działanie ochronne przed wieloma chorobami.
4. Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, wapnia, magnezu i potasu. W jednej łyżce pestek słonecznika (10 g) znajduje się - 58 kcal, 2.9 g białka, 4.4 g tłuszczy, 1.9 g węglowodanów i 0.6 g błonnika pokarmowego. Spożywanie nasion słonecznika wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
Alergeny w sałatce z jajkiem i brokułem
Lista alergenów dla Sałatki z jajkiem i brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i brokułem
Sałatkę można przygotować dzień prędzej i włożyć na noc do lodówki.
Energia i białka
(636g)
Węglowodany
(636g)
Tłuszcze
(636g)
Witaminy
(636g)
Składniki mineralne
(636g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.