Sałatka z jajkiem

Opublikowano: 25.03.2021 r., 20:00 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z jajkiem i pomidorami
Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem to dobry pomysł nie tylko na święta ale też na imprezę, spotkanie rodzinne czy do pracy. Poznaj przepis na sałatkę, która jest prosta i pyszna.
Przygotowanie 10 min
459 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
  • Szpinak - 4 garści (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane - 3 łyżki (31 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku

Przepis na sałatkę z jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. W tym celu nalej wodę do garnka, włóż jajka i postaw na ogniu. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tego czasu gotuj jeszcze przed 7 minut.

W tym czasie umyj szpinak (jeśli kupiłaś/eś już umyty to pomiń ten krok). Umyj także pomidorki i przekrój je na pół.

Do miski przełóż szpinak i pomidorki. Dodaj słonecznik i kukurydzę.

Przygotuj sos - w tym celu wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polej nim warzywa.

Gdy jajka się ugotuję, odlej wodę z garnka i przelej je zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki, pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem

Sałatka z jajkiem to nie tylko świąteczna potrawa. Sprawdzi się również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Możesz ją również zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły w formie lunchboxa. Tym bardziej, że nic się nie stanie, jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej, ponieważ sałatki z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo możesz spokojnie przechować przez noc w lodówce i nie stracą swoich walorów smakowych i estetycznych.

Przedstawiona sałatka ma jeszcze inne zalety – jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a przy tym oczywiście pyszna. A to dlatego, ze przepis składa się tylko z kilku kroków, a najdłuższym etapem jej przyrządzenia będzie ugotowanie jajek. Natomiast ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie pozostałych składników i tym sposobem sałatka będzie gotowa w 10 minut. Aby zaoszczędzić czas i nie czekać aż jajka wystygną – przelej je zimną wodą, co sprawi że ich temperatura spadnie i od razu będzie można je obrać.

Taka sałatka z jajek gotowanych jest oczywiście wegetariańska, więc polecamy ją zarówno dla osób, które całkowicie zrezygnowały z jedzenia mięsa, jak i starają się ograniczać jego udział w diecie.

Ważnym elementem jest oczywiście sos do sałatki, który w tym przypadku jest połączeniem jogurtu z majonezem, czosnkiem i przyprawami (pieprzem i solą).

Zauważ, że produkty wykorzystane w tym przepisie są powszechnie dostępne w sklepach, więc nie będzie trudności z ich zakupem. Co więcej, większość z nich np. jajka, majonez, jogurt czy czosnek, zazwyczaj mamy w domach. Natomiast słonecznik i kukurydzę konserwową możesz kupić wcześniej i również przechowywać w domu, ponieważ są to produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Pomidory i szpinak, które muszą być świeże, znajdziesz bez problemu w każdym sklepie.

Zapamiętaj lub zapisz pomysł na tę sałatkę, by wykorzystać go w awaryjnej sytuacji, gdy będziesz miał/a bardzo mało czasu na przygotowanie sobie jedzenia, a będziesz mieć ochotę na coś smacznego lub gdy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście.

Alergeny w sałatce z jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
127.64
459.50
Białko (g)
4.46
16.04
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.47
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
7.62
27.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.30
22.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.32
4.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
9.43
33.94
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
7.79
Tłuszcze nienasycone (g)
7.27
26.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.66
9.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.61
16.58
Cholesterol (mg)
61.80
222.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
106.27
382.56
Witamina B6 (mg)
0.17
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.53
Witamina C (mg)
9.47
34.08
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.18
Witamina E (mg)
0.40
1.45
Retinol (µg (mcg))
27.18
97.83
Tiamina (mg)
0.11
0.39
Ryboflawina (mg)
0.15
0.54
Niacyna (mg)
0.88
3.15
Foliany (µg (mcg))
60.18
216.65
Beta karoten (µg (mcg))
933.42
3360.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
141.75
510.31
Potas (mg)
246.70
888.11
Wapń (mg)
46.27
166.59
Fosfor (mg)
96.60
347.78
Magnez (mg)
35.51
127.85
Żelazo (mg)
1.08
3.89
Cynk (mg)
0.76
2.73
Miedź (mg)
0.14
0.49
Mangan (mg)
0.29
1.03
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jajkiem brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jajkiem

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak
100 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
31 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 31 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
2 łyżki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
30.80