Sałatka z jajkiem
- Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
- Szpinak - 4 garści (100 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 3 łyżki (31 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 2 łyżki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na sałatkę z jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. W tym celu nalej wodę do garnka, włóż jajka i postaw na ogniu. Poczekaj aż woda się zagotuje i od tego czasu gotuj jeszcze przed 7 minut.
W tym czasie umyj szpinak (jeśli kupiłaś/eś już umyty to pomiń ten krok). Umyj także pomidorki i przekrój je na pół.
Do miski przełóż szpinak i pomidorki. Dodaj słonecznik i kukurydzę.
Przygotuj sos - w tym celu wymieszaj majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Polej nim warzywa.
Gdy jajka się ugotuję, odlej wodę z garnka i przelej je zimną wodą. Następnie obierz ze skorupki, pokrój na kawałki i dodaj do reszty składników.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem
Sałatka z jajkiem to nie tylko świąteczna potrawa. Sprawdzi się również na imprezę czy spotkanie rodzinne. Możesz ją również zapakować do pudełka lub słoika i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły w formie lunchboxa. Tym bardziej, że nic się nie stanie, jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej, ponieważ sałatki z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo możesz spokojnie przechować przez noc w lodówce i nie stracą swoich walorów smakowych i estetycznych.
Przedstawiona sałatka ma jeszcze inne zalety – jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a przy tym oczywiście pyszna. A to dlatego, ze przepis składa się tylko z kilku kroków, a najdłuższym etapem jej przyrządzenia będzie ugotowanie jajek. Natomiast ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie pozostałych składników i tym sposobem sałatka będzie gotowa w 10 minut. Aby zaoszczędzić czas i nie czekać aż jajka wystygną – przelej je zimną wodą, co sprawi że ich temperatura spadnie i od razu będzie można je obrać.
Taka sałatka z jajek gotowanych jest oczywiście wegetariańska, więc polecamy ją zarówno dla osób, które całkowicie zrezygnowały z jedzenia mięsa, jak i starają się ograniczać jego udział w diecie.
Ważnym elementem jest oczywiście sos do sałatki, który w tym przypadku jest połączeniem jogurtu z majonezem, czosnkiem i przyprawami (pieprzem i solą).
Zauważ, że produkty wykorzystane w tym przepisie są powszechnie dostępne w sklepach, więc nie będzie trudności z ich zakupem. Co więcej, większość z nich np. jajka, majonez, jogurt czy czosnek, zazwyczaj mamy w domach. Natomiast słonecznik i kukurydzę konserwową możesz kupić wcześniej i również przechowywać w domu, ponieważ są to produkty o długim terminie przydatności do spożycia. Pomidory i szpinak, które muszą być świeże, znajdziesz bez problemu w każdym sklepie.
Zapamiętaj lub zapisz pomysł na tę sałatkę, by wykorzystać go w awaryjnej sytuacji, gdy będziesz miał/a bardzo mało czasu na przygotowanie sobie jedzenia, a będziesz mieć ochotę na coś smacznego lub gdy odwiedzą Cię niezapowiedziani goście.
Alergeny w sałatce z jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
Wartości odżywcze sałatki z jajkiem
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.