Sałatka z indykiem

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z kawałkami indyka.
Sałatka z indykiem
Sałatka z indykiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych potraw, z dużą ilością warzyw. To takie właśnie jest. W dodatku smakuje wspaniale.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
418 kcal
Kcal w porcji
288 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (400 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
  • Mix sałat (200 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Suszona żurawina (80 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, skórka z cytryny, chilli, tymianek, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sałatkę z indykiem krok po kroku

Mięso podziel na małe kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.

Sałatę opłucz i porozrywaj liście na mniejsze kawałki, dołóż do indyka.

Pomidory i jabłka umyj, następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pozostałych składników sałatki i dobrze wymieszaj.

W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem, tymiankiem, chili, posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Energicznie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatkę udekoruj suszoną żurawiną.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z indykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z indykiem

Sałatka z indykiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych potraw, z dużą ilością warzyw. To takie właśnie jest. W dodatku smakuje wspaniale.

Przepis na sałatkę z indykiem to doskonały pomysł na potrawę, która jest pyszna i dobra dla zdrowia. To dobra alternatywa dla osób, które chcą jeść zdrowo, ale nie wyobrażają sobie, by ich posiłek nie był z mięsem. Sałatka jest bardzo szybka, przez co, by ją wykonać nie trzeba spędzić długich godzin w kuchni. Pomimo że jest ona ekspresowa i prosta w wykonaniu, to wciąż pozostaje pyszna. Ta sałatka zachwyci wszystkich gości piękną kompozycją i barwnością. Warto więc podać ją na święta, czy na urodziny. Jest dekoracyjna i stanowi prawdziwą ozdobę stołu, dlatego jest najlepsza na imprezę. Będzie też super posiłkiem do wykonania na szybko, gdyż cały proces zabiera mniej niż kwadrans, ponadto wszystko odbywa się bez jakiejkolwiek obróbki termicznej. Wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i polać prostym sosem. Sałatka jest tak smaczna, że przekona do siebie nawet największego przeciwnika zdrowych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z indykiem, by była smaczna, łatwa i szybka, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Główną rolę gra w niej pierś z indyka, która bardzo często bywa niedoceniana. Jej sekretnym składnikiem, który zmienia ją z banalnej potrawy, w pyszne danie, jak z najlepszej restauracji, jest przepyszny sos z dodatkiem natki pietruszki, tymianku i skórki z cytryny. To cytryna nadaje sałatce lekkiego i orzeźwiającego smaku. Dressing zaskakuje również lekką nutą ostrej papryczki chili. Wszystko to sprawia, że tej sałatki nie sposób sobie odmówić. Potrzebujesz tylko kilku składników, by stworzyć to kolorowe i pełne smaku małe arcydzieło. Jest to propozycja bardzo ciekawa i innowacyjna. Dlatego zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Można ją jeść cały rok, bez względu na porę roku, gdyż produkty są łatwo dostępne. To sprawia również, że jest ona bardzo tania. Będzie to świetna jesienna przekąska, jednak nada się idealnie również na lato, ze względu na orzeźwiający sos.

Alergeny w sałatce z indykiem

Lista alergenów dla sałatki z indykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze sałatki z indykiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(288g)
Energia (kcal)
145.37
418.68
Białko (g)
8.47
24.39
Fenyloalanina (mg)
0.31
0.88
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(288g)
Węglowodany (g)
9.08
26.16
Węglowodany przyswajalne (g)
7.92
22.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
3.35
Sacharoza (cukier) (g)
0.33
0.96
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.67
1.92
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.37
3.94
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mix sałat, suszona żurawina.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(288g)
Tłuszcz (g)
8.79
25.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
5.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.66
16.31
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.73
4.98
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.43
53.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(288g)
Witamina A (µg (mcg))
14.00
40.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
8.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.20
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.80
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.74
5.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.76
10.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.56
30.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
135.88
391.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(288g)
Sód (mg)
29.09
83.77
Potas (mg)
177.71
511.80
Wapń (mg)
9.60
27.66
Fosfor (mg)
74.12
213.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.58
39.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.30
Cynk (mg)
0.47
1.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, suszona żurawina.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z indykiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z indykiem

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Jabłko
180 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Suszona żurawina
80 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
59.50