Sałatka z halloumi i granatem

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Halloumi i granat na talerzu.
Sałatka z halloumi i granatem
Sałatka z halloumi i granatem to bardzo dobra propozycja na pyszną sałatkę. Podać ją można na wiele różnych okazji. Sałatka jest syta i delikatnie słodka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 5 min
600 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mix sałat (200 g)
  • Ser halloumi (400 g)
  • Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ogórek - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Musztarda (100 g)
  • Cytryna (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, miód
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na sałatka z halloumi i granatem krok po kroku

Ser pokrój w plastry.

Rozgrzej patelnie i obsmaż ser bez dodatku tłuszczu, aż będzie złoty.

Mix sałat umieść w misce, dodaj oliwki.

Pokrój ogórka w kostkę i dodaj do miski.

Halloumi pokrój w paski i dodaj do miski.

Granata przekrój na pół i uderzając wałkiem, wystukaj do miski nasiona granatu.

W miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj.

Sałatkę połącz z sosem.

Podawaj z dodatkiem pieczywa lub grillowanego mięsa.

Jak oceniasz przepis na sałatka z halloumi i granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z halloumi i granatem

Sałatka z halloumi i granatem to wspaniały pomysł na szybką przekąskę po pracy. Sałatkę można podać także jako dodatek do obiadu podczas spotkania z rodziną lub znajomymi. Przepis na sałatkę z halloumi i granatem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, ser halloumi, granat, ogórek, musztarda, oliwa z oliwek, miód, cytryna, oliwki zielone, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z halloumi i granatem? Ser pokrój w plastry. Rozgrzej patelnie i obsmaż ser bez dodatku tłuszczu, aż będzie złoty. Mix sałat umieść w misce, dodaj oliwki. Pokrój ogórka w kostkę i dodaj do miski. Halloumi pokrój w paski i dodaj do miski. Granata przekrój na pół i uderzając wałkiem, wystukaj do miski nasiona granatu. W miseczce umieść musztardę, miód, sok z cytryny, dodaj oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Sałatkę połącz z sosem. Podawaj z dodatkiem pieczywa lub grillowanego mięsa.

Halloumi to pochodzący z Cypru ser niedojrzewający. Solony ser biały o konsystencji przypominającej ser żółty. Po poddaniu obróbce cieplnej ser nabiera cudownego aromatu. Ser nie topi się na patelni i jest bardzo dobrym dodatkiem do sałatek oraz wegetariańskich burgerów. Ser zawiera dużą ilość białka oraz wapnia. Białko jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszego ciała. Białko bierze udział w procesach regeneracyjnych naszego organizmu, które zachodzą w nim każdego dnia. Jest także niezbędne do syntezy enzymów i hormonów białkowych takich jak insulina czy hormon wzrostu.

Podsumowując pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu. Sałatka jest szybka do zrobienia i możesz ją zabrać do pracy jako lunch. Należy jednak pamiętać, aby sos zabrać w osobnym pojemniku. Łatwa sałatka jest świetnym lekkim posiłkiem dla osób dbających o linię. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce maksymalnie przez jeden dzień.

Alergeny w sałatce z halloumi i granatem

Lista alergenów dla sałatki z halloumi i granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na sałatka z halloumi i granatem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z halloumi i granatem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z halloumi i granatem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
193.71
600.50
Białko (g)
7.33
22.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
4.92
15.25
Węglowodany przyswajalne (g)
3.58
11.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
4.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
16.57
51.37
Tłuszcze nasycone (g)
10.07
31.22
Cholesterol (mg)
22.97
71.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
6.68
20.70
Witamina B6 (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
12.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.20
3.71
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.81
33.50
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
77.06
238.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
490.65
1521.00
Potas (mg)
92.32
286.20
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Wapń (mg)
253.48
785.80
Fosfor (mg)
19.74
61.20
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.97
27.80
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
3.40
Cynk (mg)
0.17
0.54
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: ser halloumi.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z halloumi i granatem 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z halloumi i granatem

Koszt składników
67.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
200 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Ser halloumi
400 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 400 g
Granat
200 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Ogórek
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
200 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 200 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Cytryna
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
67.30