Sałatka z grzybami marynowanymi

Opublikowano: 10.11.2021 r., 10:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane grzyby w sałatce
Sałatka z grzybami marynowanymi
Idealne połączenie jesiennych smaków z niesamowitą lekkością, sałatka z grzybami marynowanymi jako pomysł na lunch lub przystawkę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
238 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki marynowane (200 g)
  • Ogórek kiszony - 3 sztuki (180 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (180 g)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
  • Musztarda - 3 łyżki (30 g)
  • Majonez - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z grzybami marynowanymi krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Ziemniaki obierz ze skóry i ugotuj w wodzie.

Ogórek pokrój w małą kostkę, a cebulę w pióra.

Do pokrojonych warzyw dodaj drobno pokrojone ugotowane ziemniaki i jajka.

Na samym końcu dodaj grzybki.

Dopraw do smaku i dodaj musztardę oraz majonez.

Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z grzybami marynowanymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z grzybami marynowanymi

Sałatka z grzybami marynowanymi to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z grzybami marynowanymi.

Będziesz potrzebować jedynie kilku składników, kilka jajek, marynowane grzybki u mnie będą to pieczarki ale możesz skorzystać z innego rodzaju. Wybierz swoje ulubione. Potrzebne będą jeszcze ziemniaki, ogórki kiszone i cebula.

Jajka gotuję w lekko osolonej wodzie na twardo, pamiętaj aby po ugotowaniu pozostawić je w zimnej wodzie. Skorupka będzie łatwiej odchodzić. Ziemniaki tak samo, należy ugotować w wodzie po wcześniejszym obraniu skóry. Jajka i ziemniaki zapewnią nam sytość na długi czas.

Warzywa porządnie należy schłodzić i pokroić w małą kostkę, tak samo jak ogórki kiszone. Cebulę natomiast pokrój w plastry lub pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Na samym końcu dodaj marynowane grzybki w całości lub przekrojone na pół.

Całość wymieszaj z musztardą i majonezem. Jeśli chcesz postawić na delikatniejszą wersję sałatki zamiast majonezu wybierz jogurt naturalny lub wymieszaj odrobinę majonezu z jogurtem. Dokładnie wymieszaj całość tak aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz. Sam przyznaj, że to prosty przepis. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już wiesz jak zrobić sałatkę z grzybami marynowanymi, zatem życzę Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z grzybami marynowanymi

Lista alergenów dla sałatki z grzybami marynowanymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z grzybami marynowanymi

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
136.39
238.69
Białko (g)
3.50
6.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
5.34
9.35
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
7.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
11.37
19.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.43
Tłuszcze nienasycone (g)
8.84
15.47
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.76
4.84
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.08
10.63
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.99
118.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
30.94
54.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.66
8.16
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
1.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.85
50.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
1.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.17
26.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.78
29.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
362.94
635.15
Potas (mg)
177.56
310.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.41
28.73
Fosfor (mg)
69.91
122.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.41
18.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.22
Cynk (mg)
0.42
0.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z grzybami marynowanymi 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z grzybami marynowanymi

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki marynowane
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Ogórek kiszony
180 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Ziemniaki późne
180 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Musztarda
30 g
3 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Majonez
125 g
1/2 szklanki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 125 g
Koszt składników
25.00