Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
- Mix sałat - z rukolą (100 g)
- Gruszka - 1 sztuka (130 g)
- Ser pleśniowy niebieski (75 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (36 ml)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
Przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym krok po kroku
Do miski przełóż mix sałat.
Gruszkę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki i przełóż do miski.
Na sałatę pokrusz ser.
Orzechy podpraż na patelni aż uwolnią zapach i dodaj do sałaty.
W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu.
Sosem polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z gruszką i serem pleśniowym
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, niebieskiego sera pleśniowego oraz sosu na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.
Przepis na sałatkę z gruszką jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Zrobisz ją z miksem sałat, z orzechami włoskimi, serem blue i gruszką. Możesz wykonać ją z rukolą lub z roszponką zamiastępując nimi miks sałat. Sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki z rukolą i gruszką jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.
Sałatka z orzechami, serem blue i gruszką jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną. Ser pleśniowy jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera nie tylko sporo wapnia i fosforu, ale również magnezu, sodu i potasu. Spożywając sery pleśniowe z przerostem niebieskiej pleśni dostarczysz witaminę A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Wyjątkowym składnikiem, który zawarty dostarczysz spożywające sery pleśniowe jest tyrozyna. Tyrozyna jest jednym z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka, jest związkiem wyjściowym w syntezie dopaminy, która jest przekształcana w adrenalinę i noradrenalinę. Związki te są ważne dla funkcjonowania organizmu ponieważ dopamina odpowiada za uczucie spokoju i wpływa na poziom energii życiowej, a noradrenalina za motywację do działania, a także przyspiesza bicie serca, podwyższa ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. O ilość tyrozyny w diecie powinny dbać także osoby z chorobami tarczycy, a także wystawiające skórę na działanie promieni słonecznych i dbające o jej młody wygląd.
Sałatka z rukoli, gruszki i sera pleśniowego jest nie tylko smacznym i wyjątkowym daniem, ale również pełnym wartości odżywczych. Sałatkę możesz wykonać z serem camembert zamiast z serem blue. Przepis na taką wersję znajdziesz również na stronie.
Alergeny w sałatce z gruszką i serem pleśniowym
Lista alergenów dla sałatki z gruszką i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z gruszką i serem pleśniowym
Pyszna i zdrowa sałatka, którą bez wyrzutów sumienia można spożywać raz na jakiś czas.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.