Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, salaterka, szklanka

Przepis na sałatkę z grejpfrutem krok po kroku

Orzeszki pinii podpraż na dobrze rozgrzanej i suchej patelni.

Mix sałat umyj i osusz. Następnie przełóż go do salaterki.

Grejpfruta dokładnie wyszoruj, obierz, pozbaw białych osłonek i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki grejpfruta ułóż na sałacie.

Rzodkiewki umyj, pokrój na plasterki i dodaj do salaterki.

Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj je do salaterki.

Na wierzch sałatki pokrusz twaróg oraz posyp orzeszkami pinii.

W szklance wymieszaj oliwę, 2 łyżki stołowe soku z cytryny, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.

Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatka z grejpfrutem podana na błękitnym talerzu.
Sałatka z grejpfrutem - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sałatka z grejpfrutem

W skrócie
Kalorii w porcji
311 kcal
Wielkość
jednej porcji
310 g
Indeks glikemiczny
34

Wartości odżywcze sałatki z grejpfrutem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z grejpfrutem to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Sałatka stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
100.48
311.50
Białko (g)
2.20
6.83
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: orzeszki pinii, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
7.37
22.84
Węglowodany przyswajalne (g)
5.66
17.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
5.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
8.03
24.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.72
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.31
19.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
14.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
5.21
Cholesterol (mg)
1.65
5.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina A (µg (mcg))
14.73
45.65
Witamina B6 (mg)
0.07
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Witamina C (mg)
20.47
63.47
Retinol (µg (mcg))
3.48
10.80
Tiamina (mg)
0.05
0.15
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Niacyna (mg)
0.48
1.49
Foliany (µg (mcg))
22.08
68.45
Beta karoten (µg (mcg))
57.19
177.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
35.60
110.35
Potas (mg)
184.18
570.95
Wapń (mg)
21.81
67.60
Fosfor (mg)
48.74
151.10
Magnez (mg)
17.82
55.25
Żelazo (mg)
6.17
19.12
Cynk (mg)
0.40
1.24
Miedź (mg)
0.09
0.29
Mangan (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: orzeszki pinii, miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z grejpfrutem 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z grejpfrutem

Lista alergenów dla sałatki z grejpfrutem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Więcej informacji na temat sałatki z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem to doskonały pomysł na kolację. Pyszna sałatka z grejpfrutem i z orzechami pinii świetnie sprawdzi się również jako posiłek zabrany do pracy - w tym przypadku sos należy przechowywać w innym pojemniczku i polać nim sałatkę dopiero przed spożyciem. Przepis na sałatkę z grejpfrutem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sałatki potrzebne będą następujące składniki: grejpfrut, mix sałat, awokado, ser twarogowy półtłusty, rzodkiew, orzeszki pinii, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić sałatkę z grejpfrutem? Orzeszki pinii podpraż na dobrze rozgrzanej i suchej patelni. Mix sałat umyj i osusz. Następnie przełóż go do salaterki. Grejpfruta dokładnie wyszoruj, obierz, pozbaw białych osłonek i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki grejpfruta ułóż na sałacie. Rzodkiewki umyj, pokrój na plasterki i dodaj do salaterki. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj je do salaterki. Na wierzch sałatki pokrusz twaróg oraz posyp orzeszkami pinii. W szklance wymieszaj oliwę, 2 łyżki stołowe soku z cytryny, miód oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.

Awokado jest owocem, który dostarczy do naszego organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, kwas pantotenowy, magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, beta-karoten, antyoksydanty, błonnik pokarmowy, fitosterole, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”, ponieważ dostarczają dużą ilość składników odżywczych.

Podsumowując smaczna sałatka z grejpfrutem to doskonała propozycja na kolację lub posiłek do pracy. Sałatkę można podać również jako przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Najlepsza sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z grejpfrutem

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grejpfrut
300 g
1 sztuka
4.50
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 g
Mix sałat
100 g
4.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Awokado
70 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Ser twarogowy półtłusty
60 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 60 g
Rzodkiewka
40 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Orzeszki pinii
20 g
22.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
78.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z grejpfrutem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób