Sałatka z granatem i gruszką
- Rukola - 2 garści (50 g)
- Gruszka - 1 sztuka (190 g)
- Granat - 5 łyżek nasion garantu (100 g)
- Serek ricotta - 2 duże łyżki sera (50 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
Przepis na sałatkę z granatem i gruszką krok po kroku
W salaterce ułóż umyte liście rukoli gruszkę pokrojoną w kostkę, nasiona granatu, ricottę i posiekane orzechy.
Podawaj z oliwą z oliwek lub sosem winegret.
-
Tabbouleh
-
Sałatka z granatem i kurczakiem
-
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
-
Sałatka z rukolą i granatem
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z halloumi i granatem
-
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
-
Sałatka z granatem i serem pleśniowym
-
Sałatka z batatami i granatem
-
Sałatka z granatem i pomarańczą
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Sałatka z kozim serem i granatem
-
Sałatki z granatem
Więcej informacji na temat sałatki z granatem i gruszką
Sałatka z granatem i gruszką to świetny pomysł na pyszne i zdrowe danie dla wszystkich osób lubiących nieoczywiste połączenia smakowe. Owocowa sałatka z rukolą, świeżą gruszką, nasionami granatu i ricottą idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja, sałatka na imprezę, dodatek do obiadu, czy grilla. Dodatkowo przepis na sałatkę z granatem i gruszką jest banalnie prosty i całość przygotujesz w mniej niż 10 minut. Jeśli lubisz sałatki na słodko, koniecznie musisz ją wypróbować przy najbliższej okazji. Dzięki temu, że składa się przede wszystkim ze świeżych warzyw i owoców, jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych oraz wielu substancji bioaktywnych o szerokim, pozytywnym wpływie na zdrowie. Nasiona granatu to jedno z najlepszych źródeł pokarmowych polifenoli, które mają udokumentowany wpływ na zmniejszanie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych – można więc powiedzieć, że ta sałatka to naprawdę samo zdrowie, a to, że jest pyszna i dobra na wiele okazji to nie wszystkie jej zalety. Jak zrobić sałatkę z granatem i gruszką? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Wystarczy, że w salaterce lub głębokim naczyniu umieścisz rukolę, nasiona granatu, pokrojoną w kostkę gruszkę, dodasz odrobinę ricotty, posiekanych orzechów włoskich i ulubiony sos i gotowe! Co więcej, możesz wprowadzić też swoje modyfikacje, na przykład zamieniając ricottę na ser feta, orzechy włoskie na migdały, a jako sos wykorzystać tłoczoną na zimno oliwę z oliwek lub domowy winegret. Taka sałatko to danie bardzo uniwersalne, zdrowe, szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre również dla dzieci. Koniecznie musisz ją wypróbować również w swojej kuchni. Czytaj dalej, aby poznać wszystkie składniki i sposób przygotowania krok po kroku, aby dowiedzieć się jak zrobić najlepszą sałatkę z granatem i gruszką.
Alergeny w sałatce z granatem i gruszką
Lista alergenów dla sałatki z granatem i gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z granatem i gruszką
Aby przygotować wersję wegańską ricottę można zastąpić naturalnym tofu lub pominąć jej dodatek.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.