Sałatka z granatem i fetą
- Mix sałat (240 g)
- Pomidory koktajlowe (400 g)
- Cebula czerwona - 2 duże sztuki (200 g)
- Oliwki czarne (240 g)
- Granat - 1 średnia sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Ser Feta (200 g)
Przepis na sałatka z granatem i fetą krok po kroku
Do miski wsyp mix sałat.
Pokrój pomidory koktajlowe na połówki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Do miseczki wlej olej, dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
Do sałaty dodaj pomidory i cebulę.
Pokrusz ser feta, dodaj oliwki.
Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź ze środka ziarna granatu.
Sałatkę polej sosem i wymieszaj.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z granatem i fetą
Sałatka z granatem i fetą to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka jest bardzo lekka i delikatnie słodka. Przepis na sałatkę z granatem i fetą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mix sałat, pomidory koktajlowe, granat, ser feta, cebula czerwona, oliwki czarne, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ocet jabłkowy.
Jak zrobić sałatkę z granatem i fetą? Do miski wsyp mix sałat. Pokrój pomidory koktajlowe na połówki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do miseczki wlej olej, dodaj ocet jabłkowy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie. Do sałaty dodaj pomidory i cebulę. Pokrusz ser feta, dodaj oliwki. Granat przekrój na pół i uderzając tłuczkiem do mięsa, wydobądź ze środka ziarna granatu. Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.
Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami. Pomidory koktajlowe są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Pomidory są bardzo dobrym źródłem błonnika oraz pektyn, które pozwalają zachować uczucie sytości na dłużej. Błonnika ma także silne właściwości obniżające poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi.
Podsumowując pyszna sałatka z serem feta i granatem jest doskonała jako dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się także na imprezę przy grillu lub na kolację w gronie rodziny, lub znajomych. Smaczna sałatka powinna zostać spożyta bezpośrednio po przygotowaniu. Sałatka jest dobra także jako lunch do pracy. Pamiętaj jednak, aby sos dodać do niej dopiero przed spożyciem. W innym przypadku warzywa pod wpływem sosu stracą swoją jędrność.
Alergeny w sałatce z granatem i fetą
Lista alergenów dla sałatki z granatem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z granatem i fetą
Sałatka z granatem i fetą to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Sałatka zawiera także sporą ilość składników mineralnych i witamin. Jest nisko kaloryczna i doskonale sprawdzi się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.