Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków krok po kroku

Składniki
  • Pestki dyni 30 g
  • fasolka szparagowa 150 g
  • Ser Feta 70 g
  • pomidory koktajlowe 125 g
  • Olej lniany 20 ml
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Z fasolki odetnij końcówki. Pokrój na pół i umyj. Zalej wodą i zagotuj w osolonej wodzie do miękkości.

W międzyczasie pokrój ser feta w kostkę, a pomidory przekrój na pół.

Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Ugotowaną fasolkę wymieszaj z serem, pomidorkami i polej sosem - wymieszaj.

Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.

Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Koszt przygotowania dania
11.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
606 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
22

Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka i prosta sałatka z fasolką szparagową. Przepis na tę sałatkę składa się tylko z fasoli szparagowej, pomidorków oraz sera feta. Do tego jest sos na bazie oleju lnianego i przypraw. By sałatka była jeszcze bardziej wartościowa posyp ją pestkami dyni – najlepiej prażonymi. Pasuje ona do pieczywa, mięs, ryby lub do innych ulubionych potraw. Bardzo łatwa, szybka i dobra sałatka z gotowaną zieloną i/lub żółtą fasolką szparagową.

By zrobić sałatkę należy fasolkę przygotować poprzez usunięcie z niej końcówek z obu stron. Następnie każdą fasolkę najlepiej jest przekroić na pół. Bez przekrojenia strączki są zbyt długie. Fasolkę trzeba dobrze opłukać a następnie ugotować w wodzie aż będzie miękka. Ten proces potrwa około 20 minut. Możesz zrobić sałatkę zarówno z fasolki zielonej jak i z żółtej. Można również użyć obu kolorów. Sałatka będzie jeszcze bardziej kolorowa.

Sos najlepiej zrobić ze świeżej bazylii. Bazylia suszona także byłaby dobra. Oregano lub majeranek także można użyć zamiast bazylii lub te przyprawy pomieszać ze sobą. Zamiast pestek dyni świetnie sprawdził by się słonecznik lub orzechy. Warto jest je dodać, ponieważ poza tym, że są bardzo zdrowe, dają cudowny smak. Sprawiają, że sałatka ma chrupiący akcent, który fajnie podkreśla smakowitość wszystkich składników.

Sałatka jest bardzo zdrowa. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że jest dobrym posiłkiem w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie, chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Jest to posiłek wegetariański oraz bezglutenowy. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub bez nabiałowej ser feta można zastąpić wegańskimi zamiennikami, które obecnie można kupić w większych sklepach. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na organizm. Posiłek ten idealnie wpisuje się w założenia diety śródziemnomorskiej – bardzo zdrowego modelu żywienia.

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (395g)
Energia (kalorie)
153.54 kcal
606.50 kcal
Białko
5.75 g
22.70 g

Węglowodany w sałatce z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Na 100g
Na porcję (395g)
Węglowodany
5.90 g
23.30 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.04 g
15.95 g
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (395g)
Tłuszcz
12.74 g
50.33 g
Tłuszcze nasycone
4.66 g
18.43 g
Tłuszcze nienasycone
8.08 g
31.90 g
Tłuszcze jednonasycone
2.96 g
11.69 g
Tłuszcze wielonasycone
5.12 g
20.21 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Na 100g
Na porcję (395g)
Witamina B6
0.26 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
3.51 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Foliany
20.44 µg (mcg)
80.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Beta karoten
253.89 µg (mcg)
1002.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Na 100g
Na porcję (395g)
Sód
206.11 mg
814.15 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Potas
216.47 mg
855.05 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Wapń
110.48 mg
436.40 mg
Fosfor
168.68 mg
666.30 mg
Magnez
56.97 mg
225.05 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
4.49 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Cynk
1.25 mg
4.92 mg
Miedź
0.14 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej lniany.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia, czosnek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Ser Feta
70 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 70 g
pomidory koktajlowe
125 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Razem
41.00
Łączny koszt
11.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób