Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z warzywami i serem
Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka i prosta sałatka z fasolką szparagową.
Przygotowanie 20 min
606 kcal
Kcal w porcji
395 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Pestki dyni (30 g)
  • Fasolka szparagowa (150 g)
  • Ser Feta (70 g)
  • Pomidory koktajlowe (125 g)
  • Olej lniany (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków krok po kroku

Z fasolki odetnij końcówki. Pokrój na pół i umyj. Zalej wodą i zagotuj w osolonej wodzie do miękkości.

W międzyczasie pokrój ser feta w kostkę, a pomidory przekrój na pół.

Olej wymieszaj z sokiem z cytryny, drobno posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.

Ugotowaną fasolkę wymieszaj z serem, pomidorkami i polej sosem - wymieszaj.

Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka i prosta sałatka z fasolką szparagową. Przepis na tę sałatkę składa się tylko z fasoli szparagowej, pomidorków oraz sera feta. Do tego jest sos na bazie oleju lnianego i przypraw. By sałatka była jeszcze bardziej wartościowa posyp ją pestkami dyni – najlepiej prażonymi. Pasuje ona do pieczywa, mięs, ryby lub do innych ulubionych potraw. Bardzo łatwa, szybka i dobra sałatka z gotowaną zieloną i/lub żółtą fasolką szparagową.

By zrobić sałatkę należy fasolkę przygotować poprzez usunięcie z niej końcówek z obu stron. Następnie każdą fasolkę najlepiej jest przekroić na pół. Bez przekrojenia strączki są zbyt długie. Fasolkę trzeba dobrze opłukać a następnie ugotować w wodzie aż będzie miękka. Ten proces potrwa około 20 minut. Możesz zrobić sałatkę zarówno z fasolki zielonej jak i z żółtej. Można również użyć obu kolorów. Sałatka będzie jeszcze bardziej kolorowa.

Sos najlepiej zrobić ze świeżej bazylii. Bazylia suszona także byłaby dobra. Oregano lub majeranek także można użyć zamiast bazylii lub te przyprawy pomieszać ze sobą. Zamiast pestek dyni świetnie sprawdził by się słonecznik lub orzechy. Warto jest je dodać, ponieważ poza tym, że są bardzo zdrowe, dają cudowny smak. Sprawiają, że sałatka ma chrupiący akcent, który fajnie podkreśla smakowitość wszystkich składników.

Sałatka jest bardzo zdrowa. Ma bardzo niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że jest dobrym posiłkiem w diecie z niskim indeksem glikemicznym. Idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie, chorujących na cukrzycę lub insulinooporność. Jest to posiłek wegetariański oraz bezglutenowy. Jeżeli jesteś na diecie wegańskiej lub bez nabiałowej ser feta można zastąpić wegańskimi zamiennikami, które obecnie można kupić w większych sklepach. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpływają na organizm. Posiłek ten idealnie wpisuje się w założenia diety śródziemnomorskiej – bardzo zdrowego modelu żywienia.

Alergeny w sałatce z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Lista alergenów dla sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy i lekki posiłek, który zawiera zdrowe tłuszcze i białko roślinne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(395g)
Energia (kcal)
153.54
606.50
Białko (g)
5.75
22.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(395g)
Węglowodany (g)
5.90
23.30
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
15.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
7.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(395g)
Tłuszcz (g)
12.74
50.33
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
18.43
Tłuszcze nienasycone (g)
8.08
31.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.96
11.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.12
20.21
Cholesterol (mg)
15.77
62.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(395g)
Witamina A (µg (mcg))
45.70
180.50
Witamina B6 (mg)
0.26
1.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.37
37.02
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.13
Witamina E (mg)
0.30
1.17
Retinol (µg (mcg))
22.15
87.50
Tiamina (mg)
0.08
0.33
Ryboflawina (mg)
0.20
0.79
Niacyna (mg)
0.89
3.51
Foliany (µg (mcg))
20.44
80.75
Beta karoten (µg (mcg))
253.89
1002.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(395g)
Sód (mg)
206.11
814.15
Potas (mg)
216.47
855.05
Wapń (mg)
110.48
436.40
Fosfor (mg)
168.68
666.30
Magnez (mg)
56.97
225.05
Żelazo (mg)
1.14
4.49
Cynk (mg)
1.25
4.92
Miedź (mg)
0.14
0.56
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Fasolka szparagowa
150 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Ser Feta
70 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 70 g
Pomidory koktajlowe
125 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Olej lniany
20 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
41.00