Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Opublikowano: 22.07.2021 r., 9:57 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach
Sałatka z fasolką szparagową na zimę w słoikach
Fantastyczna sałatka z fasolką szparagową marynowaną w paprykowo-pomidorowym sosie. Jest to świetna propozycja na wyśmienitą sałatkę do słoika na zimę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 50 min
97 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Fasolka szparagowa (1000 g)
  • Marchewka (250 g)
  • Cebula (250 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (75 g)
  • Cukier (36 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, ziele angielskie, liść laurowy, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 1,2 l, ściereczka

Przepis na sałatkę z fasolką szparagową na zimę w słoikach krok po kroku

Przygotuj słoiki.

Z fasolki usuń końcówki. Pokrój ją na pół lub na trzy części. Fasolkę zalej wodą i gotuj 15 minut.

Do drugiego garnka dodaj olej, cukier, łyżkę soli, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie pół plasterki cebulę. Duś na niewielkim ogniu całość około 10 minut, mieszaj co jakiś czas.

W tym czasie pokrój paprykę na niewielkie plasterki, dodaj do reszty po upływie tych 10 minut razem z połową łyżeczki ostrej papryki, połową łyżki papryki słodkiej oraz 50 ml wody. Ponownie gotuj, tym razem 5 minut.

Po 5 minutach dodaj jeszcze koncentrat, 3,5 łyżki octu oraz ponownie 50 ml wody. Zagotuj i wyłącz gotowanie. Spróbuj marynatę i w razie potrzeby dopraw.

Fasolkę wymieszaj z całą marynatą. Nakładaj ją do słoików. Bardzo mocno zakręć.

W dużym garnku na dnie wyłóż ściereczkę, a następnie postaw słoiki z daleka od siebie. Wlej tyle wody, by ilość osiągnęła 2/3 wysokości słoików. Gotuj 20 minut.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolką szparagową na zimę w słoikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Fantastyczna sałatka z fasolką szparagową marynowaną w paprykowo-pomidorowym sosie. Jest to świetna propozycja na wyśmienitą sałatkę do słoika na zimę. Przepis na sałatkę z gotowanej fasoli szparagowej jest prosty, szybki i przede wszystkim przepyszny. Sałatkę z zielonej lub żółtej fasoli szparagowej można zrobić gdy jest na nią sezon i mieć smaczny dodatek do obiadu na zimę lub do grilla. Pasuje ona do ziemniaków, kaszy, makaronu lub ryżu oraz mięsa w każdej postaci. Można ją także podawać z kanapkami czy innymi potrawami.

To jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia tak delikatnych produktów spożywczych jakimi są warzywa. Warzywa sezonowe takie jak między innymi fasolka szparagowa warto jeść cały rok. Dzięki mrożeniu czy robieniu przetworów warzywnych jest to możliwe. Nawet zimą można jeść pyszne warzywa, które dodatkowo mają pyszną marynatę i cudowny smak. Robienie przetworów jest bardzo proste – warto z tego korzystać jeśli jest ku temu szansa.

Do przygotowania przepisu potrzebować będziesz dwóch słoików o pojemności 1,2 l. Słoiki muszą być czyste i suche, tak samo nakrętki. Sałatka jest pasteryzowana. Oznacza to, że po nałożeniu sałatki do słoików trzeba ją zapasteryzować. W tym celu użyj w miarę sporego garnka. Na dnie połóż ściereczkę, może być zwykła kuchenna lub bawełniana. Następnie, na ściereczce połóż słoiki. Ważne jest, by one nie stykały się ze sobą z żadnej strony – mogłyby pęknąć. Kolejna istotna rzecz to odpowiednia ilość wody. By zapasteryzować słoiki z przetworami należy dodać tyle wody, by sięgały do około 2/3 wysokości słoików – nie do zakrętek. Nie stawiaj słoików na zakrętkach. Należy je postawić normalnie, zakrętką na górze. Gotuj 20 minut, po tym czasie słoiki postaw zakrętką do dołu. Jeśli przetwory ostygną i odwrócisz słoik a następnie naciśniesz na zakrętkę ona nie będzie wklęsła (będzie pykać przy naciskaniu) oznacza to, że proces należy powtórzyć. Grunt to wklęsłe wieczko – oznacza to, że słoiki są dobrze zabezpieczone.

Alergeny w sałatce z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Lista alergenów dla sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Wartości odżywcze sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach

na 100g gotowej potrawy

Sałatka na zimę to znakomity pomysł na przedłużenie trwałości tego warzywa. Jako dodatek do obiadu czy innego dania może stanowić pełnowartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
97.17
97.17
Białko (g)
1.45
1.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
9.47
9.47
Węglowodany przyswajalne (g)
7.18
7.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.30
2.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.54
6.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
5.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.19
4.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.80
1.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
141.26
141.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
24.55
24.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.44
18.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1427.55
1427.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
13.50
13.50
Potas (mg)
217.09
217.09
Wapń (mg)
30.57
30.57
Fosfor (mg)
30.60
30.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.97
16.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
0.66
Cynk (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z fasolką szparagową na zimę w słoikach

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
1000 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 1000 g
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Cukier
36 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Koszt składników
35.00