Przepis na sałatkę z fasolą czerwoną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
To będzie niezbędne
garnek, duża miska, metalowe sito

Jajka ugotuj na twardo.

Fasolę odcedź na sitku.

Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Ogórka i jabłko pokrój w kostkę.

Ugotowane i obrane jajka pokrój w dużą kostkę.

Warzywa i jajka dodaj do miski. Wymieszaj wszystko razem z majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki.

Sałatka z fasolą czerwoną
Sałatka z fasolą czerwoną
Koszt przygotowania dania
11.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
30

Sałatka z fasolą czerwoną - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z fasolą czerwoną

Pyszna sałatka z fasoli czerwonej konserwowej dobra na wielkanocne śniadanie. Przepis na sałatkę zawiera same najlepsze i najprostsze składniki, z których powstaje coś pysznego. Znajdziesz tu jajka, jabłko, ogórki kiszone, groszek, cebulę czerwoną oraz pyszny majonezowo-jogurtowy sos. Szybka, prosta i nadająca się nie tylko na święta. Jako codzienny posiłek jest bardzo dobrym i zdrowym pomysłem. Można podawać ją z pieczywem, ale sama bez dodatków również jest pyszna i sycąca. Spróbuj i przekonaj się.

By sałatkę zrobić ekspresowo użyj fasolki z puszki. Można wykorzystać do tego przepisu także surową fasolę, ale ją trzeba najpierw dobrze przygotować. By fasola była lżejsza do trawienia trzeba ją wcześniej namoczyć – około 10 godzin. Następnie wodę z moczenia trzeba odlać i do gotowania użyć wody świeżej. Gotować należy przez około godzinę do miękkości, przy czym na początku (przez pierwszy kwadrans) gotuj bez przykrycia.

Zamiast ogórka kiszonego świetnie sprawdzą się ogórki konserwowe, więc zamiennie można z nich skorzystać. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki możesz majonez wymienić na jogurt naturalny. Majonez (nawet typu light) zawiera sporo kilokalorii. Lekki majonez ma ponad 2 razy niższą kaloryczność niż tradycyjny majonez, ale to wciąż jest około 300 kilokalorii w 100 g. Tradycyjny ma nawet ponad 700 kilokalorii. Jabłko daje super, lekko słodki smak oraz fajną, chrupką konsystencję.

Potrawa ta ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera glutenu więc to dobry posiłek dla osób chorych na celiakię lub nietolerancję glutenu. Jest pełna warzyw, a więc jest źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Ponieważ ma niski indeks glikemiczny, nie wpływa znacząco na wyrzut glukozy do krwioobiegu. Super posiłek dla osób zmagających się z problemami z prawidłową glikemią oraz osób chcących schudnąć. Po takim posiłku człowiek jest syty na długi czas.

Sałatkę z czerwonej fasoli najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu sałatka jest smaczniejsza i pełniejsza aromatu.

Wartości odżywcze sałatki z fasolą czerwoną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
87.63 kcal
140.20 kcal
Białko
4.16 g
6.66 g

Węglowodany w sałatce z fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
8.20 g
13.13 g
Węglowodany przyswajalne
6.32 g
10.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
4.18 g
6.69 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.20 g
1.92 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.98 g
4.77 g
Brak danych dla: jabłko, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
2.87 g
Brak danych dla: jabłko, cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
31.17 µg (mcg)
49.87 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
0.16 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
11.33 µg (mcg)
18.13 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z fasolą czerwoną

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
419.71 mg
671.54 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
154.70 mg
247.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
35.41 mg
56.65 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
80.84 mg
129.35 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
15.11 mg
24.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
1.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z fasolą czerwoną 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z fasolą czerwoną

Lista alergenów dla sałatki z fasolą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z fasolą czerwoną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Groszek zielony konserwowy
50 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Ogórek kiszony
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
70 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
27.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę z fasolą czerwoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób