Sałatka z dynią
- Dynia (400 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
- Tymianek świeży (15 g)
- Figi świeże - 5 szt (375 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (30 ml)
- Ocet jabłkowy - 2 łyżki (30 ml)
- Rukola (250 g)
- Ser Feta - pół kostki (100 g)
- Granat - 5 łyżek (85 g)
Przepis na sałatkę z dynią krok po kroku
Dynię umyj i pokrój w plastry.
Na blasze do pieczenia wymieszaj dynię, 2 łyżki oliwy z oliwek, miód, tymianek i sporą szczyptę soli. Przełóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Wyjmij z piekarnika, dodaj figi i wymieszaj. Wrzuć do piekarnika i piecz kolejne 10-15 minut, aż figi się skarmelizują.
W miseczce wymieszaj pozostałą część oliwy z oliwek, sok z cytryny, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie, a także szczyptę soli i pieprzu.
Do dużej miski wrzuć rukolę i posyp pieczoną dynią z figami. Pokrusz fetę na wierzchu i posyp ziarnami granatu.
Podawaj z dressingiem.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z dynią
Sałatka z dynią to świetny wybór na bardzo lekki, a przy tym niezwykle zdrowy lunch. Jest pełna zdrowych warzyw i owoców, które doskonale się ze sobą komponują. Całość wspaniale sprawdzi się na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. To danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze wygląda, ze względu na dużą ilość kolorowych warzyw i owoców.
Przepis na sałatę z dynią jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Do przygotowania sałatki wystarczy tylko kilka chwil. Będzie świetnym wyborem nie tylko na kolację, czy szybki lunch, ale można ją również zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Jest bardzo kolorowa, ze względu na duży udział warzyw i owoców. Na jej przygotowanie najlepiej wybrać początek jesieni, gdyż wtedy zaczyna się sezon zarówno na dynię, jak i figi. Sałatka na pewno skradnie serca wszystkich, którzy kochają połączenia wytrawnych dań z owocami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z dynią, która nie tylko będzie zdrowa, ale również naprawdę smaczna, ten przepis będzie idealną opcją. Na całość składa się tylko kilka składników, wszystkie równie zdrowe i wartościowe. Najważniejszą częścią tego dania jest oczywiście dynia. W tym przepisie najpierw się ją piecze, by była odpowiednio miękka, ale również dużo smaczniejsza. Upieczona dynia jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można upiec tylko mały kawałek dyni, który użyje się do sałatki, ale również całe warzywo, a resztę wykorzystać do stworzenia zupy, czy puree. Dynia to warzywo niezwykle wartościowe. Stanowi wspaniałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Dostarcza również sporo beta-karotenu, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów, dzięki czemu chroni przed rozwojem nowotworów. W tym daniu wspaniale sprawdzi się dynia piżmowa.
To danie to wspaniały pomysł na sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale również szybka i bardzo łatwa. To dobra,
na imprezę, ze względu na swój piękny kolor i wyjątkowy smak. Sałatka z dynią pieczoną i fetą sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej.
Alergeny w sałatce z dynią
Lista alergenów dla sałatki z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z dynią
To naprawdę zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(353g)
Węglowodany
(353g)
Tłuszcze
(353g)
Witaminy
(353g)
Składniki mineralne
(353g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.