Sałatka z czerwonej fasoli z puszki

Opublikowano: 27.03.2022 r., 14:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z czerwoną fasolą
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
Sałatka to rodzaj dania, które przygotujesz w krótkim czasie ze swoich ulubionych składników. Poznaj mój przepis i przekonaj się jak wykorzystać do tego czerwoną fasolę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
284 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Fasola czerwona - 1 puszka (200 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Seler konserwowy (100 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 1 opakowanie (180 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, rondelek

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli z puszki krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Fasolę i kukurydzę dokładnie opłucz pod wodą, a następnie osusz.

Wrzuć warzywa do miski, dodaj seler i wymieszaj.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ugotowane i przekrojone na ćwiartki jajka.

Dodaj jogurt naturalny, połącz wszystkie składniki, całość posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwonej fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwonej fasoli z puszki

Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Sałatki to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Danie to przygotowane nawet dzień wcześniej będzie dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć. Dlatego sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni.

Dzisiaj przedstawiam Ci przepis na sałatkę z czerwonej fasoli z puszki. Będzie to idealny pomysł na lunch lub na kolację, a także na imprezę czy spotkanie z przyjaciółmi. Danie jest wegetariańskie, dlatego idealnie sprawdzi się nie tylko dla osób na diecie tradycyjnej, ale dla wszystkich wegetarian. Źródłem białka w daniu zamiast mięsa jest czerwona fasola i gotowane jajka, które są źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.

Fasola jest niezwykle cennym składnikiem, dostarczy nam witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, cynk czy potas. Każdy z nich jest niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka z czerwonej fasoli jest szybka i prosta w przygotowaniu, dodatkowo tania.

Pamiętaj o przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. Dokładnie jak zrobić sałatkę z czerwonej fasoli z puszki opowiadam nieco niżej.

Przygotuj sałatkę w swoim domu i przekonaj się sam, jaka jest pyszna. Pokochają ją nie tylko dorośli, ale też dzieci. Jest to świetny sposób na przemycenie dużej porcji warzyw do diety naszych najbliższych oraz idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerwonej fasoli, która przez wielu z nas jest omijana w codziennej diecie.

Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli z puszki

Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu

Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Zamiast jogurtu możesz wymieszać sałatkę z majonezem lub jogurtem greckim. Pamiętaj, że będzie ona się wtedy charakteryzowała wyższą kalorycznością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
142.29
284.58
Białko (g)
9.38
18.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.42
42.84
Węglowodany przyswajalne (g)
17.38
34.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.04
8.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.56
5.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
1.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.15
Cholesterol (mg)
73.92
147.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
36.24
72.47
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.35
Witamina C (mg)
2.58
5.17
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.78
Witamina E (mg)
0.29
0.57
Retinol (µg (mcg))
34.22
68.45
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.20
0.41
Niacyna (mg)
0.80
1.59
Foliany (µg (mcg))
118.38
236.77
Beta karoten (µg (mcg))
25.87
51.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
226.90
453.80
Potas (mg)
452.41
904.83
Wapń (mg)
74.65
149.30
Fosfor (mg)
177.27
354.53
Magnez (mg)
43.24
86.49
Żelazo (mg)
2.04
4.07
Cynk (mg)
1.25
2.49
Miedź (mg)
0.19
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwonej fasoli z puszki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwonej fasoli z puszki

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
200 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Seler konserwowy
100 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
1.09
Za 100 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
180 g
1 opakowanie
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 180 g
Koszt składników
21.30