Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Tuńczyka odcedź z nadmiaru oleju i podziel na mniejsze kawałki.

Rukolę przełóż do miski, dodaj tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki i cebulę pokrojoną w pióra.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz ze skorupy i przekrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki.

Na końcu dodaj fasolę, dopraw sałakę do smaku i skropl oliwą z oliwek.

sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Koszt przygotowania dania
19.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
289 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka

Sałatki to szybka, prosta i pyszna propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, pomidory, cebula i oliwa z oliwek. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Zyskuję czas, ponieważ idealnie sprawdza się tutaj tuńczyk z puszki, który zdecydowanie przyśpiesza przygotowanie dania.

Cały mój przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka przedstawiam nieco niżej.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.

Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację ale też na imprezę w gronie znajomych.

Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.

Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
115.92 kcal
289.80 kcal
Białko
10.65 g
26.62 g

Węglowodany w sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
5.13 g
12.82 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.78 g
9.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.35 g
3.36 g
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.80 g
14.49 g
Tłuszcze nasycone
1.70 g
4.25 g
Tłuszcze nienasycone
4.09 g
10.24 g
Tłuszcze jednonasycone
2.72 g
6.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
3.44 g
Cholesterol
97.82 mg
244.56 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
67.60 µg (mcg)
169.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.71 µg (mcg)
1.77 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
5.50 mg
13.76 mg
Witamina E
1.07 mg
2.67 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
40.22 µg (mcg)
100.56 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
2.86 mg
7.14 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
49.58 µg (mcg)
123.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
319.67 µg (mcg)
799.19 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
128.81 mg
322.04 mg
Potas
268.90 mg
672.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
50.28 mg
125.70 mg
Fosfor
138.58 mg
346.44 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
26.61 mg
66.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
2.94 mg
Cynk
0.65 mg
1.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka

Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
120 g
2 garści
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Tuńczyk w oleju
150 g
1 puszka
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Fasola czerwona
30 g
3 łyżki
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.8% osób