Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka

Opublikowano: 22.01.2022 r., 14:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka to połączenie pełnowartościowych produktów, które dadzą Ci energii i zapewnią sytość na długie godziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
289 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola 2 garści (120 g)
  • Tuńczyk w oleju 1 puszka (150 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Fasola czerwona 3 łyżki (30 g)
  • Pomidory koktajlowe 1 garść (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka krok po kroku

Tuńczyka odcedź z nadmiaru oleju i podziel na mniejsze kawałki.

Rukolę przełóż do miski, dodaj tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki i cebulę pokrojoną w pióra.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz ze skorupy i przekrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki.

Na końcu dodaj fasolę, dopraw sałakę do smaku i skropl oliwą z oliwek.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka

Sałatki to szybka, prosta i pyszna propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, pomidory, cebula i oliwa z oliwek. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Zyskuję czas, ponieważ idealnie sprawdza się tutaj tuńczyk z puszki, który zdecydowanie przyśpiesza przygotowanie dania.

Cały mój przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka przedstawiam nieco niżej.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.

Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację ale też na imprezę w gronie znajomych.

Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.

Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka

Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w oleju
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki z tuńczykiem możesz wybrać dowolne warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
115.92
289.80
Białko (g)
10.65
26.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.13
12.82
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
3.78
9.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
3.36
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.80
14.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
4.09
10.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.72
6.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
3.44
Cholesterol (mg)
97.82
244.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
67.60
169.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.71
1.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.50
13.76
Witamina E (mg)
1.07
2.67
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.22
100.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.86
7.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.58
123.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
319.67
799.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
128.81
322.04
Potas (mg)
268.90
672.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.28
125.70
Fosfor (mg)
138.58
346.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.61
66.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.94
Cynk (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
120 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Tuńczyk w oleju
150 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Fasola czerwona
30 g
3 łyżki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
55.00