Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka krok po kroku
- Rukola 120 g 2 garści
- Tuńczyk w oleju 150 g 1 puszka
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Jajko 3 szt.
- Fasola czerwona 30 g 3 łyżki
- Pomidory koktajlowe 100 g 1 garść
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Tuńczyka odcedź z nadmiaru oleju i podziel na mniejsze kawałki.
Rukolę przełóż do miski, dodaj tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki i cebulę pokrojoną w pióra.
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Obierz ze skorupy i przekrój na ćwiartki. Dodaj do sałatki.
Na końcu dodaj fasolę, dopraw sałakę do smaku i skropl oliwą z oliwek.
Często zadawane pytania
-
Fit brownie z fasoli
-
Brownie z fasoli i banana
-
Ciasto z fasoli i banana
-
Wegańskie brownie z fasoli
-
Muffinki fasolowe ze śliwkami suszonymi
-
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
-
Brownie z czerwonej fasoli
-
Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
-
Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli z orzechami i malinami
-
Ciasta z czerwonej fasoli

(liczba kalorii)
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka - cechy przepisu
Więcej o sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka
Sałatki to szybka, prosta i pyszna propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, pomidory, cebula i oliwa z oliwek. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.
Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Zyskuję czas, ponieważ idealnie sprawdza się tutaj tuńczyk z puszki, który zdecydowanie przyśpiesza przygotowanie dania.
Cały mój przepis na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka przedstawiam nieco niżej.
Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.
Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację ale też na imprezę w gronie znajomych.
Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.
Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwonej fasoli i tuńczyka
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli i tuńczyka
Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w oleju
- Jajko