Sałatka z czerwonej fasoli

Opublikowano: 29.11.2021 r., 17:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z czerwonej fasoli
Sałatka z czerwonej fasoli
Sałatka z czerwonej fasoli to przepyszna opcja na każdy dzień, jest niezwykle odżywcza, a przy tym bardzo smaczna. Świetnie sprawdzi się dla wegan i wegetarian.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
722 kcal
Kcal w porcji
283 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Fasola czerwona - pół puszki (200 g)
  • Komosa ryżowa (Quinoa) (200 g)
  • Papryka czerwona - pół szt (125 g)
  • Szpinak - 4 garści (200 g)
  • Pestki dyni (70 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka, szklana miska

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli krok po kroku

Komosę ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.

Fasolkę odcedź z zalewy.

Połącz komosę z fasolką i dodaj pokrojoną w paseczki paprykę.

Szpinak opłucz i dodaj do pozostałych składników.

Sałatkę posyp pestkami dyni.

W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę i przyprawy.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwonej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwonej fasoli

Sałatka z czerwonej fasoli jest wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników zdrowych i roślinnych składników. Całość zajmuje tylko kilka minut, jest niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Wystarczy tylko kilka chwil, by stworzyć to wartościowe i odżywcze danie. Sałatka jest pełna białka, błonnika i żelaza. Jej smak dopełnia pyszny, nieco pikantny sos. Ta pyszna sałatka to dobra opcja dla każdego miłośnika roślinnej kuchni.

Przepis na sałatkę z czerwonej fasoli pozwala na stworzenie fantastycznego dania, pełnego smaku i aromat, a przy okazji wzbogacającego tradycyjną dietę. Świetnie sprawdzi się nie tylko dla wegan czy wegetarian, ale także dla wszystkich, którzy chcą spróbować nieco bardziej roślinnego dania, które będzie odżywcze i sycące, ale również fantastyczne w smaku. Ta sałatka taka właśnie jest. Jej głównym składnikiem jest oczywiście czerwona fasolka. Najlepiej i najłatwiej jest użyć konserwowej, gdyż jest od razu gotowa do spożycia i nie trzeba męczyć się, żeby ją podgrzać. To świetna opcja zwłaszcza dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu i poszukują czegoś na szybko. Ta sałatka sprawdzi się idealnie. Fasolka jest nie tylko smaczna i bardzo sycąca, ale również niezwykle zdrowa. Dostarcza sporo białka, co w tym wege posiłku jest niezwykle istotne. Dodatkowo to również wspaniałe źródło błonnika, który jest niezwykle korzystny dla zdrowia. Poprawia on perystaltykę jelit, przez co wspiera cały układ trawienny. Obniża również ilość złego cholesterolu w organizmie. Fasolka to również bogate źródło wapnia i żelaza roślinnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z czerwonej fasoli, w sposób naprawdę łatwy i bardzo smaczny, ten prosty przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Potrzebna jest do niego tylko fasola z puszki, komosa ryżowa, szpinak i pestki dyni. Całość jest pełna zdrowych tłuszczów, błonnika i roślinnego białka. Ze względu na połączenie kaszy i strączków aminokwasy świetnie się uzupełniają, przez co tworzą naprawdę wartościowe białko.

Ta sałatka jest tak smaczna, że wspaniale sprawdzi się na imprezę. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe, dlatego to idealny wybór dla każdego, kto dba o zbilansowane menu.

Alergeny w sałatce z czerwonej fasoli

Lista alergenów dla sałatki z czerwonej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z czerwonej fasoli

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dostarczająca błonnika, białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(283g)
Energia (kcal)
255.38
722.73
Białko (g)
12.01
34.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(283g)
Węglowodany (g)
32.64
92.36
Węglowodany przyswajalne (g)
25.93
73.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.71
18.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(283g)
Tłuszcz (g)
9.48
26.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
6.30
Tłuszcze nienasycone (g)
7.26
20.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
12.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.98
8.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(283g)
Witamina A (µg (mcg))
133.79
378.64
Witamina B6 (mg)
0.31
0.88
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.61
75.31
Brak danych dla: komosa ryżowa (quinoa).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.42
4.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.27
0.75
Ryboflawina (mg)
0.20
0.56
Niacyna (mg)
1.55
4.38
Foliany (µg (mcg))
193.31
547.07
Beta karoten (µg (mcg))
1566.74
4433.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(283g)
Sód (mg)
57.08
161.54
Potas (mg)
684.14
1936.10
Wapń (mg)
61.08
172.86
Fosfor (mg)
318.27
900.71
Magnez (mg)
145.88
412.85
Żelazo (mg)
4.08
11.55
Cynk (mg)
2.20
6.21
Miedź (mg)
0.44
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwonej fasoli 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwonej fasoli

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
200 g
pół puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Komosa ryżowa (Quinoa)
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Papryka czerwona
125 g
pół szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 125 g
Szpinak
200 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Pestki dyni
70 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.90
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
60.50