Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Fasolę należy umieścić w misce i namoczyć przez 10 godzin.

Namoczoną fasolę ugotuj do miękkości.

Ziemniaki obierz i gotuj aż będą miękkie.

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szynkę w większą kostkę.

Ugotowaną, miękką fasolę dodaj do miski.

Ugotowane ziemniaki ostudź i pokrój w większą kostkę.

Do fasoli dodaj ziemniaki, cebulę i szynkę oraz majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.

Gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
Koszt przygotowania dania
11.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
279 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
46

Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Sałatka z grochem czerwonym gotowanym, ziemniakami i szynką – pyszna i sycąca potrawa. Łatwo i szybko ją zrobić, ponieważ przepis składa się tylko z kilku składników. Nie trzeba podawać z sałatką pieczywa, ponieważ zawiera ziemniaki. Pasuje ona natomiast do mięsa. Smaczna jest także sama w sobie, bez dodatków. Prosto, tanio i dobrze – tak wszyscy lubią najbardziej. Warto sałatkę zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przeniknęły. Ta sałatka jest dobra na imprezy i na grilla jako super dodatek.

Przepis jest troszkę czasochłonny, więc jeśli zamierzasz go zrobić pamiętaj, by odpowiednio przygotować fasolę. By zrobić ten przepis należy surową fasolę najpierw namoczyć, zajmie to około 10 godzin. Gdy minie ten czas należy odlać wodę, wypłukać fasolę i dolać nową, świeżą wodę. Następnie fasolę trzeba ugotować. Gotowanie fasoli trwa około godzinę, aż stanie się miękka. Fasoli przez pierwszy kwadrans nie przykrywaj przykrywką podczas gotowania. Przez to fasola nie będzie tak ciężkostrawna. By przyspieszyć proces robienia sałatki można zrobić ją z fasoli konserwowej. Wystarczy wtedy tylko ją opłukać i gotowe. W czasie gdy ziemniaki i fasola gotują się możesz zrobić resztę kroków i na koniec dodać fasolę i ziemniaki. Czas przygotowania się znacznie skróci.

Sałatka ma niski, ale najwyższy z tych przepisów na sałatki fasolowe indeks glikemiczny. Jest jednak idealna na diecie redukcyjnej, ponieważ jest to posiłek bardzo sycący. To wszystko za sprawą wysokiego indeksu sytości, które zawdzięcza się ziemniakom. Tak samo ważny w tej kwestii jest błonnik, którego w tej sałatce jest sporo. Nie ponosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi. W przepisie nie ma glutenu, ale znajduje się nabiał i mięso.

Sałatka ta najlepsza jest gdy jest zrobiona wcześniej. Dobrze jest ją przygotować dobę przed podaniem, ponieważ dzięki temu jest o wiele bardziej wyrazista. Można ją też zrobić minimum dwie godziny wcześniej. Jest to ważne, by zapachy i smaki przypraw i składników sałatki przeszły przez całość chociaż w niewielkim stopniu.

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
174.48 kcal
279.16 kcal
Białko
10.17 g
16.28 g

Węglowodany w sałatce z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
21.70 g
34.72 g
Węglowodany przyswajalne
17.17 g
27.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.53 g
7.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
5.46 g
8.74 g
Tłuszcze nasycone
1.89 g
3.02 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.36 g
5.37 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.56 g
2.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.80 g
2.88 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
14.87 mg
23.80 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
11.14 µg (mcg)
17.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Witamina C
6.47 mg
10.36 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.25 mg
Retinol
10.33 µg (mcg)
16.53 µg (mcg)
Tiamina
0.30 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.21 mg
Niacyna
1.72 mg
2.75 mg
Foliany
101.48 µg (mcg)
162.36 µg (mcg)
Beta karoten
7.95 µg (mcg)
12.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
329.37 mg
526.98 mg
Potas
534.38 mg
855.01 mg
Wapń
46.05 mg
73.68 mg
Fosfor
171.02 mg
273.63 mg
Magnez
47.84 mg
76.55 mg
Żelazo
2.14 mg
3.43 mg
Cynk
1.26 mg
2.01 mg
Miedź
0.23 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
150 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 150 g
Ziemniaki późne
150 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Szynka wieprzowa
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
26.20
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób