Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
- Fasola czerwona - 1/2 puszki (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Szynka wiejska (200 g)
- Ogórki kiszone - 3 sztuki (150 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i szynką krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Szynkę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, dodaj fasolę.
Na samym końcu dodaj pokrojone drobno jajka i majonez.
Całość dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka meksykańska z kurczakiem
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
-
Sałatka z czerwoną fasolą
Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i szynką
Sałatki to szybka, prosta i pyszna propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką idealnie sprawdzi się na kolację lub na lunch, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, ogórki kiszone i szynka konserwowa.
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.
Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych. Całość wymieszaj z odrobiną majonezu lub jogurtu naturalnego.
Cały mój przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i szynką przedstawiam nieco niżej.
Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.
Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.
Skoro już wiesz jak zrobić smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.
Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i szynką
Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i szynką
Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny, wtedy sałatka będzie miała zdecydowanie mniej kalorii.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.