Sałatka z czerwoną fasolą i szynką

Opublikowano: 22.01.2022 r., 15:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z fasolą
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką to idealny pomysł na szybki lunch lub imprezową przekąskę. Przygotuj sałatkę w szybki i prosty sposób, sam przekonaj się, jaka jest pyszna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
404 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Fasola czerwona - 1/2 puszki (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Szynka wiejska (200 g)
  • Ogórki kiszone - 3 sztuki (150 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i szynką krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Szynkę i ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, dodaj fasolę.

Na samym końcu dodaj pokrojone drobno jajka i majonez.

Całość dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i szynką

Sałatki to szybka, prosta i pyszna propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z czerwoną fasolą i szynką idealnie sprawdzi się na kolację lub na lunch, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, ogórki kiszone i szynka konserwowa.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych. Całość wymieszaj z odrobiną majonezu lub jogurtu naturalnego.

Cały mój przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i szynką przedstawiam nieco niżej.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.

Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.

Skoro już wiesz jak zrobić smaczną sałatkę, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i szynką

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i szynką

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć jogurt naturalny, wtedy sałatka będzie miała zdecydowanie mniej kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
202.18
404.36
Białko (g)
13.22
26.44
Fenyloalanina (mg)
0.46
0.92
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.84
35.67
Węglowodany przyswajalne (g)
13.23
26.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.61
9.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.70
17.39
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
5.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.03
12.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
5.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.17
6.33
Cholesterol (mg)
98.62
197.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
37.80
75.60
Witamina B6 (mg)
0.23
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.62
Witamina C (mg)
2.45
4.90
Witamina D (µg (mcg))
0.63
1.27
Witamina E (mg)
0.50
1.00
Retinol (µg (mcg))
35.76
71.52
Tiamina (mg)
0.34
0.68
Ryboflawina (mg)
0.21
0.42
Niacyna (mg)
1.34
2.69
Foliany (µg (mcg))
116.96
233.92
Beta karoten (µg (mcg))
16.41
32.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
523.88
1047.76
Potas (mg)
472.08
944.16
Wapń (mg)
41.01
82.01
Fosfor (mg)
195.25
390.49
Magnez (mg)
45.85
91.71
Żelazo (mg)
2.52
5.03
Cynk (mg)
1.39
2.78
Miedź (mg)
0.24
0.49
Mangan (mg)
0.44
0.89
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i szynką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i szynką

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
200 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szynka wiejska
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Ogórki kiszone
150 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
33.00