Sałatka z czerwoną fasolą i porem
- Fasola konserwowa (240 g)
- Por (200 g)
- Ser gouda (200 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Ogórki konserwowe (150 g)
- Majonez light (100 g)
- Jogurt naturalny (50 ml)
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i porem krok po kroku
Fasolę odsącz z zalewy.
Dodaj fasolę do miski.
Z pora usuń korzenie i wierzchnie liście. Przekrój wzdłuż, umyj i posiekaj w pół plastry.
Ogórki oraz ser pokój w kostkę.
Ser, pora i ogórki oraz kukurydzę, sól, pieprz, majonez i jogurt dodaj do fasoli i dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę posyp świeżą natką pietruszki.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z pora i jajka
-
Surówka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora do obiadu
-
Sałatka z pora i jabłka
-
Sałatka z pora i kukurydzy
-
Sałatka z pora i szynki
-
Sałatka z porem i jajkami
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i jajek i kukurydzy
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z pora i kurczaka
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i porem
-
Sałatki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i porem
Sałatka stworzona na każdą imprezę – z grochem czerwonym, porem i serem żółtym. Jest pyszna i podbija serca gości. Prosta, szybka i bardzo smaczna. Warto spróbować. Sałatka jest dobra sama, bez dodatków. Można podawać ją z wszelkiego rodzaju mięsem – zwłaszcza grillowanym. Pieczywo świeże i grillowane to świetne dodatki, które pasują do potrawy. Zrobienie sałatki to maksymalnie 10 minut jeśli korzystasz z fasolki z puszki. Jeśli planujesz zrobić sałatkę zrób to dzień wcześniej – by mogła się ona przegryźć.
Szybka sałatka, która jest naprawdę prosta to z pewnością sałatka z czerwoną fasolą i porem. Poza tymi dwoma składnikami znajdziesz w niej ser żółty, ogórki konserwowe i kukurydzę. Ogórki konserwowe można zastąpić ogórkami kiszonymi. Do tego majonez i jogurt naturalny. Najprostsze przyprawy: sól i pieprz – nic więcej nie jest potrzebne, by sałatka była niesamowicie pyszna. Opcjonalnie można dodać czosnek – granulowany albo świeży. Też będzie dobrze pasował. Sałatkę ozdób natką pietruszki, będzie pyszna i kolorowa.
Fasolka z puszki jest najlepszą opcją, gdy trzeba zrobić szybką sałatkę. Możesz także oczywiście zrobić sałatkę z nasion suchych. Wtedy należy doliczyć czas moczenia i gotowania fasolki. Surową fasolę trzeba zalać zimną wodą i odstawić na około 10 godzin. Gdy upłynie ten czas odlej wodę, zalej fasolę świeżą i ugotuj ją do miękkości. Pierwsze 15 minut gotuj bez przykrycia by fasola była lepiej strawna. Fasola gotuje się minimum godzinę. Sprawdzaj na bieżąco czy już jest gotowa.
Potrawa ta może sprawiać problemy ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ jest rośliną, która ciężko się trawi. Niektóre osoby mają problemy po spożyciu nasion roślin strączkowych. Mogą pojawiać się wzdęcia, gazy lub bóle brzucha. Fasola zawiera dużo błonnika i bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Poza tym jest cennym źródłem ważnych składników mineralnych i witamin. Jeśli nie masz nieprzyjemnych objawów po zjedzeniu fasoli czerwonej korzystaj i wprowadź te dobre dla zdrowia warzywo.
Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i porem
Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- majonez light
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i porem
Przepis zawiera dobre źródło białka, błonnika. Zawiera także nasycone kwasy tłuszczowe, które nie są korzystne w nadmiarze. Fasola jest ciężkostrawna.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.