Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem

Opublikowano: 22.01.2022 r., 14:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z fasolą i kurczakiem
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem to propozycja na pyszny i pożywny lunch lub imprezową przekąskę, którą przygotujesz w ciągu kilku minut.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
380 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (300 g)
  • Fasola czerwona - 1 puszka (400 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, rondelek

Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kurczakiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Obierz ze skorupy, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj delikatnie.

Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Ostudź piersi z kurczaka i wymieszaj z resztą składników.

Dodaj majonez, dopraw do smaku i delikatnie wymieszaj całość.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i kurczakiem

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się czerwona fasola, kukurydza, pierś z kurczaka i majonez. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Tak samo, jak jajka, ugotuj piersi z kurczaka. Możesz ugotować je w bulionie warzywnym, doda im to dodatkowego smaku i aromatu, a cała sałatka będzie jeszcze lepsza.

Dodatek roślinnego białka w postaci czerwonej fasoli dodatkowo wpłynie na uczucie naszej sytości po zjedzeniu dania. Fasola to cenne źródło witamin i składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, kwas foliowy, wapń, potas oraz błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Dokładnie jak zrobić sałatkę z czerwoną fasolą i kurczakiem opisuję nieco niżej.

Mój przepis zawiera majonez. Jeśli nie chcesz go używać, śmiało możesz zamienić go na jogurt naturalny lub wymieszać niewielką ilość majonezu z jogurtem. Wtedy sałatka będzie miała zdecydowanie mniej kalorii.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sam widzisz jak prosty i szybki jest przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kurczakiem, będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i kurczakiem

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać odrobinę majonezu z jogurtem. Dzięki temu sałatka będzie mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
190.49
380.97
Białko (g)
14.15
28.31
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
23.63
47.27
Węglowodany przyswajalne (g)
18.81
37.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.82
9.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.75
9.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
3.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.25
6.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
2.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
3.90
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.51
155.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.34
56.68
Witamina B6 (mg)
0.34
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.39
Witamina C (mg)
2.68
5.35
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.66
Witamina E (mg)
0.45
0.90
Retinol (µg (mcg))
28.31
56.62
Tiamina (mg)
0.21
0.43
Ryboflawina (mg)
0.19
0.39
Niacyna (mg)
3.03
6.07
Foliany (µg (mcg))
138.85
277.71
Beta karoten (µg (mcg))
0.47
0.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
131.87
263.74
Potas (mg)
531.59
1063.18
Wapń (mg)
35.99
71.97
Fosfor (mg)
210.81
421.62
Magnez (mg)
53.15
106.29
Żelazo (mg)
2.43
4.86
Cynk (mg)
1.35
2.70
Miedź (mg)
0.23
0.47
Mangan (mg)
0.35
0.70
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i kurczakiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i kurczakiem

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Fasola czerwona
400 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
400 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
40.00