Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Opublikowano: 14.07.2021 r., 14:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie.
Przygotowanie 10 min
237 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Por (150 g)
  • Ananas (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) (100 g)
  • Ser gouda (200 g)
  • Majonez light (100 g)
  • Jogurt naturalny (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą krok po kroku

Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.

Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.

Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.

Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie. Połączenie smaków jest zaskakujące, ale naprawdę świetne. Sałatka jest dobra sama w sobie – bez żadnych dodatków. Można ją podawać z grzankami – będą smaczne w tym połączeniu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zrobienie sałatki zajmie około 10 minut, więc bardzo niewiele. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej, by była jeszcze lepsza.

Sałatka jest specyficzna. Łączy smak słony z lekką słodkością ananasa. Por daje lekko pikantny posmak, który wspomagany jest pikanterią przyprawy curry. Te połączenie smaków jest ciekawe i goście mogą być bardzo zaskoczeni. Jest to przepis sycący, zawiera niski indeks glikemiczny i jest to posiłek wartościowy. Bogaty w różne składniki mineralne (między innymi żelazo) oraz witaminy. Zawiera wysoką ilość błonnika i białka roślinnego. Jeżeli nie możesz jeść zbyt dużej ilości błonnika lub źle reagujesz na nasiona roślin strączkowych (w tym fasolkę czerwoną) mogą wystąpić problemy po zjedzeniu. Do najczęstszych objawów zalicza się wzdęcia, bóle brzucha, gazy.

W przepisie wykorzystuje się fasolę, ananasa, pora, kukurydzę, paprykę oraz ser żółty. Najlepszy sos oparty jest o jogurt naturalny oraz majonez. Z przypraw wystarczy tylko sól, pieprz oraz… curry. Przyprawa curry daje super efekt w tej sałatce. Ananas może być świeży, ale także w syropie. Obie wersje są smaczne, ale zdrowszym wyborem byłby ananas świeży. Jeżeli nie chcesz dodawać majonezu można go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Najszybciej jest użyć fasolki konserwowej. Nie jest problemem to, żeby wykorzystać fasolkę surową. Jednak opcja z suchymi nasionami fasoli jest o wiele dłuższa. Takie nasiona trzeba zalać wodą i moczyć około 10 godzin. Po tym czasie nadchodzi czas na gotowanie. Ważne jest, by odlać wodę z moczenia i gotować fasolkę w świeżej wodzie. By fasola łatwiej się trawiła gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Czas gotowania wynosi około godzinę.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest dobrym źródłem białka roślinnego. Ze względu na ciężkostrawność fasoli zaleca się umiar osobom z problemami po zjedzeniu nasion roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
131.72
237.09
Białko (g)
6.54
11.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
10.40
18.71
Węglowodany przyswajalne (g)
8.70
15.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
7.39
13.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
7.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.42
6.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
3.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
2.66
Cholesterol (mg)
22.48
40.46
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
45.32
81.58
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.56
Witamina C (mg)
12.96
23.33
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.64
55.16
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.09
0.16
Niacyna (mg)
0.36
0.65
Foliany (µg (mcg))
21.65
38.97
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
476.88
858.39
Potas (mg)
176.57
317.82
Wapń (mg)
159.86
287.75
Fosfor (mg)
145.28
261.51
Magnez (mg)
22.63
40.74
Żelazo (mg)
0.87
1.56
Cynk (mg)
1.03
1.85
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą 28
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

Koszt składników
42.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Ananas
150 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Papryka konserwowa (marynowana)
100 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 100 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
42.20