Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą krok po kroku
- Fasola konserwowa 240 g
- Por 150 g
- Ananas 150 g
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Papryka konserwowa (marynowana) 100 g
- Ser gouda 200 g
- Majonez light 100 g
- Jogurt naturalny 50 ml
Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.
Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.
Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.
Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Często zadawane pytania
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwoną fasolą

(liczba kalorii)
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą
Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie. Połączenie smaków jest zaskakujące, ale naprawdę świetne. Sałatka jest dobra sama w sobie – bez żadnych dodatków. Można ją podawać z grzankami – będą smaczne w tym połączeniu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zrobienie sałatki zajmie około 10 minut, więc bardzo niewiele. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej, by była jeszcze lepsza.
Sałatka jest specyficzna. Łączy smak słony z lekką słodkością ananasa. Por daje lekko pikantny posmak, który wspomagany jest pikanterią przyprawy curry. Te połączenie smaków jest ciekawe i goście mogą być bardzo zaskoczeni. Jest to przepis sycący, zawiera niski indeks glikemiczny i jest to posiłek wartościowy. Bogaty w różne składniki mineralne (między innymi żelazo) oraz witaminy. Zawiera wysoką ilość błonnika i białka roślinnego. Jeżeli nie możesz jeść zbyt dużej ilości błonnika lub źle reagujesz na nasiona roślin strączkowych (w tym fasolkę czerwoną) mogą wystąpić problemy po zjedzeniu. Do najczęstszych objawów zalicza się wzdęcia, bóle brzucha, gazy.
W przepisie wykorzystuje się fasolę, ananasa, pora, kukurydzę, paprykę oraz ser żółty. Najlepszy sos oparty jest o jogurt naturalny oraz majonez. Z przypraw wystarczy tylko sól, pieprz oraz… curry. Przyprawa curry daje super efekt w tej sałatce. Ananas może być świeży, ale także w syropie. Obie wersje są smaczne, ale zdrowszym wyborem byłby ananas świeży. Jeżeli nie chcesz dodawać majonezu można go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Najszybciej jest użyć fasolki konserwowej. Nie jest problemem to, żeby wykorzystać fasolkę surową. Jednak opcja z suchymi nasionami fasoli jest o wiele dłuższa. Takie nasiona trzeba zalać wodą i moczyć około 10 godzin. Po tym czasie nadchodzi czas na gotowanie. Ważne jest, by odlać wodę z moczenia i gotować fasolkę w świeżej wodzie. By fasola łatwiej się trawiła gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Czas gotowania wynosi około godzinę.
Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą
Energia i białka
(180g)
Węglowodany w sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą
(180g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą
Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light