Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 240 g
  • Por 150 g
  • Ananas 150 g
  • Kukurydza konserwowa 100 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 100 ml
  • Ser gouda 200 g
  • majonez light 100 g
  • Jogurt naturalny 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
duża miska

Fasolkę i kukurydzę pozbaw zalewy. Dodaj do miski.

Odkrój korzenie z pora, zdejmij wierzchnie liście oraz przekrój wzdłuż. Umyj i posiekaj w pół plastry.

Ananasa, ser i paprykę pokrój w kostkę.

Do fasoli i kukurydzy dodaj por, ananas i ser. Dodaj też jogurt, majonez, sól, curry oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
15.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
237 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
28

Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą

Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry i powstaje pyszne danie. Połączenie smaków jest zaskakujące, ale naprawdę świetne. Sałatka jest dobra sama w sobie – bez żadnych dodatków. Można ją podawać z grzankami – będą smaczne w tym połączeniu. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Zrobienie sałatki zajmie około 10 minut, więc bardzo niewiele. Sałatkę przygotuj dzień wcześniej, by była jeszcze lepsza.

Sałatka jest specyficzna. Łączy smak słony z lekką słodkością ananasa. Por daje lekko pikantny posmak, który wspomagany jest pikanterią przyprawy curry. Te połączenie smaków jest ciekawe i goście mogą być bardzo zaskoczeni. Jest to przepis sycący, zawiera niski indeks glikemiczny i jest to posiłek wartościowy. Bogaty w różne składniki mineralne (między innymi żelazo) oraz witaminy. Zawiera wysoką ilość błonnika i białka roślinnego. Jeżeli nie możesz jeść zbyt dużej ilości błonnika lub źle reagujesz na nasiona roślin strączkowych (w tym fasolkę czerwoną) mogą wystąpić problemy po zjedzeniu. Do najczęstszych objawów zalicza się wzdęcia, bóle brzucha, gazy.

W przepisie wykorzystuje się fasolę, ananasa, pora, kukurydzę, paprykę oraz ser żółty. Najlepszy sos oparty jest o jogurt naturalny oraz majonez. Z przypraw wystarczy tylko sól, pieprz oraz… curry. Przyprawa curry daje super efekt w tej sałatce. Ananas może być świeży, ale także w syropie. Obie wersje są smaczne, ale zdrowszym wyborem byłby ananas świeży. Jeżeli nie chcesz dodawać majonezu można go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Najszybciej jest użyć fasolki konserwowej. Nie jest problemem to, żeby wykorzystać fasolkę surową. Jednak opcja z suchymi nasionami fasoli jest o wiele dłuższa. Takie nasiona trzeba zalać wodą i moczyć około 10 godzin. Po tym czasie nadchodzi czas na gotowanie. Ważne jest, by odlać wodę z moczenia i gotować fasolkę w świeżej wodzie. By fasola łatwiej się trawiła gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Czas gotowania wynosi około godzinę.

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (180g)
Energia (kalorie)
131.72 kcal
237.09 kcal
Białko
6.54 g
11.78 g

Węglowodany w sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą

Na 100g
Na porcję (180g)
Węglowodany
10.40 g
18.71 g
Węglowodany przyswajalne
8.70 g
15.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (180g)
Tłuszcz
7.39 g
13.30 g
Tłuszcze nasycone
3.97 g
7.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.42 g
6.16 g
Tłuszcze jednonasycone
1.94 g
3.50 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
2.66 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą

Na 100g
Na porcję (180g)
Witamina B6
0.11 mg
0.20 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: majonez light.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.65 mg
Foliany
21.65 µg (mcg)
38.97 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą

Na 100g
Na porcję (180g)
Sód
476.88 mg
858.39 mg
Potas
176.57 mg
317.82 mg
Wapń
159.86 mg
287.75 mg
Fosfor
145.28 mg
261.51 mg
Magnez
22.63 mg
40.74 mg
Żelazo
0.87 mg
1.56 mg
Cynk
1.03 mg
1.85 mg
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, curry.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Ananas
150 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
papryka konserwowa (marynowana)
100 ml
5.00
Za 720,0 ml
Liczba opakowań 1
0.69
Za 100 ml
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
majonez light
100 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
42.20
Łączny koszt
15.88
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób