Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Zacznij od ugotowania jajek na twardo.

Z fasoli odlej zalewę. Dodaj do miski.

Posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę, ser oraz wędlinę w większą kostkę. Dodaj do fasoli.

Gdy jajka się ugotują obierz je, pokrój w dużą kostkę i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj składniki sałatki ze śmietaną, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem.

Gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
Koszt przygotowania dania
22.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
33

Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z czerwoną fasolą i jajkiem

Pyszna, szybka i prosta sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Sałatka z fasolą czerwoną w puszce i jajkiem to super przepis na pyszną potrawę łatwą do zrobienia. Składniki są bardzo proste, które zwykle są w domu i są łatwo dostępne. Do sałatki nie potrzeba pieczywa lub innych dodatków. Jest to danie, które smakuje dobrze samo w sobie. By ożywić sałatkę przed podaniem posyp ją świeżym szczypiorkiem. Będzie wyglądała kolorowo i pięknie a przy tym smak będzie bardzo dobry. Sałatkę zrób dzień przed podaniem – potrawa musi przeniknąć smakami.

Sałatka złożona jest z fasoli konserwowej, jajka, cebuli, wędliny, sera żółtego i zawiera pyszny sos na bazie ketchupu, majonezu i śmietany. Przypraw sałatkę tylko solą i pieprzem – najprościej i najsmaczniej. Sałatka byłaby świetną potrawą wielkanocną lub wigilijną – warto wtedy nie dodawać wędliny. Ta potrawa jest super na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania. Zamiast wędliny drobiowej można użyć innej – schabu lub innej, którą lubisz.

Najszybsza wersja sałatki jest z użyciem fasoli z puszki. Można także przygotować ją z fasoli surowej, ale należy ją wcześniej moczyć 10 godzin. Po 10 godzinach wodę z moczenia należy odlać, fasolę przepłukać i gotować ją w świeżej wodzie. By była ona łatwiej trawiona gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Całkowity czas gotowania wynosi około godzinę.

W takich sałatkach ważne jest, by były one przygotowane z wyprzedzeniem. Oznacza to, że sałatka, która jest zrobiona dzień wcześniej może się przegryźć. Smaki sałatki są bardziej wyraziste i staje się ona o wiele lepsza.

Sałatka jest bogata w błonnik. Może być ciężko strawna i jedzenie jej może powodować niekorzystne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Osoby źle tolerujące nadmiar błonnika lub nasiona roślin strączkowych mogą odczuwać wzdęcia, bóle brzucha lub gazy. Fasola jednak jest bardzo wartościowym składnikiem pożywienia. Ma niski indeks glikemiczny, a wysoka zawartość wcześniej wymienionego błonnika sprzyja obniżaniu niekorzystnego cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
185.61 kcal
296.98 kcal
Białko
11.23 g
17.96 g

Węglowodany w sałatce z czerwoną fasolą i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
4.94 g
7.91 g
Węglowodany przyswajalne
3.93 g
6.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
1.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
13.24 g
21.18 g
Tłuszcze nasycone
5.10 g
8.15 g
Tłuszcze nienasycone
8.14 g
13.02 g
Tłuszcze jednonasycone
3.73 g
5.97 g
Tłuszcze wielonasycone
4.41 g
7.06 g
Cholesterol
155.38 mg
248.60 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
81.10 µg (mcg)
129.76 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
0.51 mg
0.82 mg
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.77 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.74 mg
1.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
79.82 µg (mcg)
127.71 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.30 mg
2.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
20.92 µg (mcg)
33.47 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
14.76 µg (mcg)
23.61 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z czerwoną fasolą i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
320.83 mg
513.32 mg
Potas
185.87 mg
297.40 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
116.05 mg
185.68 mg
Fosfor
184.70 mg
295.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
19.26 mg
30.82 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.03 mg
1.65 mg
Cynk
1.16 mg
1.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Śmietana 12%
40 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Polędwica z piersi kurczaka
150 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
48.90
Jak oceniasz przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób