Sałatka z czerwoną fasolą i jajkiem
- Fasola konserwowa (240 g)
- Jajko (8 szt.)
- Cebula czerwona (100 g)
- Ketchup (50 g)
- Śmietana 12% (40 g)
- Majonez (100 g)
- Polędwica z piersi kurczaka (150 g)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na sałatkę z czerwoną fasolą i jajkiem krok po kroku
Zacznij od ugotowania jajek na twardo.
Z fasoli odlej zalewę. Dodaj do miski.
Posiekaj obraną cebulę w drobną kostkę, ser oraz wędlinę w większą kostkę. Dodaj do fasoli.
Gdy jajka się ugotują obierz je, pokrój w dużą kostkę i dodaj do reszty składników.
Wymieszaj składniki sałatki ze śmietaną, ketchupem, majonezem, solą i pieprzem.
Gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Sałatka meksykańska z kurczakiem
-
Sałatka z czerwonej fasoli z puszki
-
Sałatka z czerwoną fasolą i szynką
-
Sałatka z czerwonej fasoli i tuńczyka
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem
-
Mizeria z sałaty
-
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
-
Sałatka z fasolą czerwoną
-
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
-
Sałatka z czerwoną fasolą i porem
-
Sałatka z selera konserwowego i czerwonej fasoli
-
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
-
Sałatka z czerwoną fasolą
Więcej informacji na temat sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem
Pyszna, szybka i prosta sałatka, którą zrobisz w 15 minut. Sałatka z fasolą czerwoną w puszce i jajkiem to super przepis na pyszną potrawę łatwą do zrobienia. Składniki są bardzo proste, które zwykle są w domu i są łatwo dostępne. Do sałatki nie potrzeba pieczywa lub innych dodatków. Jest to danie, które smakuje dobrze samo w sobie. By ożywić sałatkę przed podaniem posyp ją świeżym szczypiorkiem. Będzie wyglądała kolorowo i pięknie a przy tym smak będzie bardzo dobry. Sałatkę zrób dzień przed podaniem – potrawa musi przeniknąć smakami.
Sałatka złożona jest z fasoli konserwowej, jajka, cebuli, wędliny, sera żółtego i zawiera pyszny sos na bazie ketchupu, majonezu i śmietany. Przypraw sałatkę tylko solą i pieprzem – najprościej i najsmaczniej. Sałatka byłaby świetną potrawą wielkanocną lub wigilijną – warto wtedy nie dodawać wędliny. Ta potrawa jest super na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania. Zamiast wędliny drobiowej można użyć innej – schabu lub innej, którą lubisz.
Najszybsza wersja sałatki jest z użyciem fasoli z puszki. Można także przygotować ją z fasoli surowej, ale należy ją wcześniej moczyć 10 godzin. Po 10 godzinach wodę z moczenia należy odlać, fasolę przepłukać i gotować ją w świeżej wodzie. By była ona łatwiej trawiona gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Całkowity czas gotowania wynosi około godzinę.
W takich sałatkach ważne jest, by były one przygotowane z wyprzedzeniem. Oznacza to, że sałatka, która jest zrobiona dzień wcześniej może się przegryźć. Smaki sałatki są bardziej wyraziste i staje się ona o wiele lepsza.
Sałatka jest bogata w błonnik. Może być ciężko strawna i jedzenie jej może powodować niekorzystne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Osoby źle tolerujące nadmiar błonnika lub nasiona roślin strączkowych mogą odczuwać wzdęcia, bóle brzucha lub gazy. Fasola jednak jest bardzo wartościowym składnikiem pożywienia. Ma niski indeks glikemiczny, a wysoka zawartość wcześniej wymienionego błonnika sprzyja obniżaniu niekorzystnego cholesterolu oraz glukozy we krwi.
Alergeny w sałatce z czerwoną fasolą i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z czerwoną fasolą i jajkiem
Przepis zbilansowany, zawiera tłuszcze, białka oraz węglowodany. Jest bogaty w błonnik.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.