Sałatka z cukinii z curry
- Cukinia (2000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Papryka czerwona - 3 średnie sztuki (450 g)
- Ocet spirytusowy - 3/4 szklanki (190 ml)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
Przepis na sałatkę z cukinii z curry krok po kroku
Cukinie umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na szatkownicy na plastry.
Cebulę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w piórka.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.
Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich 2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.
Warzywa odstaw na 2 godziny, aby cukinia puściła sok.
W międzyczasie umyj i wyparz słoiki.
Do garnuszka wlej ocet, dodaj do niego cukier oraz 2 płaskie łyżeczki curry. Składniki wymieszaj i zagotuj.
Zalewę dodaj do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę z cukinii przełóż do wyparzonych słoików, zostaw 2 cm wolnego brzegu. Na koniec do sałatki w słoikach dodaj zalewę, która pozostała w misce.
Brzegi słoików wytrzyj i zakręć.
Słoiki ustaw w garnku na ściereczce i zalej je do połowy wysokości wodą. Sałatkę pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij z garnka, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z cukinii z curry
Sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Cukinia w plastrach oraz zalewa z curry to idealne uzupełnienie do obiadu. Smaczna sałatka z cukinii świetnie sprawdzi się również jako dodatek serwowany podczas imprez rodzinnych. Przepis na sałatkę z cukinii z curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty: cukinia, cebula, papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz przyprawa curry.
A jak zrobić sałatkę z cukinii z curry? Cukinie umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na szatkownicy na plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Warzywa odstaw na 2 godziny. Do garnuszka wlej ocet, dodaj do niego cukier oraz 2 płaskie łyżeczki curry. Składniki wymieszaj i zagotuj. Zalewę dodaj do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, zostaw 2 cm wolnego brzegu. Na koniec do sałatki w słoikach dodaj zalewę, która pozostała w misce. Słoiki ustaw w garnku na ściereczce i zalej je do połowy wysokości wodą. Sałatkę pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Cukinia posiada wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.
Podsumowując najlepsza sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Sałatka jest dobra do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Produkty niezbędne do jej zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w sałatce z cukinii z curry
Lista alergenów dla sałatki z cukinii z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z cukinii z curry
Wartości odżywcze sałatki z cukinii z curry
Sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.