Sałatka z cukinii z curry

Opublikowano: 27.08.2024 r., 8:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z cukinii
Sałatka z cukinii z curry
Sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na pyszne przetwory do słoików na zimę. Jeśli nie masz pomysłu, jak wykorzystać to warzywo koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Pasteryzacja 10 min
231 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Cukinia (2000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona - 3 średnie sztuki (450 g)
  • Ocet spirytusowy - 3/4 szklanki (190 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, słoik 500 ml, szatkownica

Przepis na sałatkę z cukinii z curry krok po kroku

Cukinie umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na szatkownicy na plastry.

Cebulę obierz, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w piórka.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski.

Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich 2 łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj.

Warzywa odstaw na 2 godziny, aby cukinia puściła sok.

W międzyczasie umyj i wyparz słoiki.

Do garnuszka wlej ocet, dodaj do niego cukier oraz 2 płaskie łyżeczki curry. Składniki wymieszaj i zagotuj.

Zalewę dodaj do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę z cukinii przełóż do wyparzonych słoików, zostaw 2 cm wolnego brzegu. Na koniec do sałatki w słoikach dodaj zalewę, która pozostała w misce.

Brzegi słoików wytrzyj i zakręć.

Słoiki ustaw w garnku na ściereczce i zalej je do połowy wysokości wodą. Sałatkę pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij z garnka, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Wystudzone słoiki przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cukinii z curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cukinii z curry

Sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Cukinia w plastrach oraz zalewa z curry to idealne uzupełnienie do obiadu. Smaczna sałatka z cukinii świetnie sprawdzi się również jako dodatek serwowany podczas imprez rodzinnych. Przepis na sałatkę z cukinii z curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty: cukinia, cebula, papryka czerwona, ocet spirytusowy, cukier, sól oraz przyprawa curry.

A jak zrobić sałatkę z cukinii z curry? Cukinie umyj, obetnij jej końce i zetrzyj na szatkownicy na plastry. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Warzywa odstaw na 2 godziny. Do garnuszka wlej ocet, dodaj do niego cukier oraz 2 płaskie łyżeczki curry. Składniki wymieszaj i zagotuj. Zalewę dodaj do miski z warzywami i wymieszaj. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, zostaw 2 cm wolnego brzegu. Na koniec do sałatki w słoikach dodaj zalewę, która pozostała w misce. Słoiki ustaw w garnku na ściereczce i zalej je do połowy wysokości wodą. Sałatkę pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij z garnka, ustaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Cukinia posiada wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując najlepsza sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Sałatka jest dobra do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Produkty niezbędne do jej zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w sałatce z cukinii z curry

Lista alergenów dla sałatki z cukinii z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z cukinii z curry

Wartości odżywcze sałatki z cukinii z curry

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z cukinii z curry to doskonała propozycja na przetwory. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
46.35
231.73
Białko (g)
1.01
5.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.69
53.47
Węglowodany przyswajalne (g)
9.62
48.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
5.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.28
1.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.95
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.46
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
29.62
148.12
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
30.96
154.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.31
1.56
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Ryboflawina (mg)
0.08
0.38
Niacyna (mg)
0.45
2.23
Foliany (µg (mcg))
23.69
118.46
Beta karoten (µg (mcg))
317.32
1586.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
6.27
31.37
Potas (mg)
211.43
1057.14
Wapń (mg)
13.43
67.17
Fosfor (mg)
30.80
154.02
Magnez (mg)
14.25
71.23
Żelazo (mg)
0.32
1.62
Cynk (mg)
0.26
1.29
Miedź (mg)
0.04
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cukinii z curry 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cukinii z curry

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka czerwona
450 g
3 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Ocet spirytusowy
190 ml
3/4 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.14
Za 190 ml
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Koszt składników
31.50