Sałatka z cukinii i ogórka
- Ogórek (2000 g)
- Cukinia (2000 g)
- Cebula (500 g)
- Marchewka (400 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Cukier (40 g)
Przepis na sałatkę z cukinii i ogórka krok po kroku
Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę i cebulę obierz.
Pokrój warzywa w plasterki.
Do warzyw wsyp 3 łyżki soli i wymieszaj je. Odłóż je na bok na minimum 2 godziny.
Warzywa odciśnij, a sok odlej.
Odciśnięte warzywa dodaj do garnka, zalej olejem, szklanką octu, dodaj cukier, 4 łyżki natki pietruszki oraz pół łyżeczki pieprzu.
Wszystko gotuj 15-20 minut.
Gorące warzywa wyłóż do słoików i zakręć.
Słoiki zapasteryzuj 20 minut.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Cukinia marynowana
-
Surówka z cukini
-
Surówka z cukinii
-
Smażona cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia z patelni
-
Surówka do łososia
-
Leczo z papryką i cukinią
-
Mizeria z cukinii
-
Surówka z cukinii i marchewki
-
Surówka z cukinii i pomidorów
-
Surówka z cukinii i ogórka
-
Surówka z cukinii z majonezem
-
Surówka z cukinii marchewki i cebuli
-
Surówka z cukinii marchewki i jabłka
-
Surówka z cukinii ze śmietaną
-
Surówka z cukinii
Więcej informacji na temat sałatki z cukinii i ogórka
Najlepsza, szybka, tania i prosta sałatka z cukinii i ogórka do słoików. Przepis na sałatkę z cukinii i ogórka to prosty przepis, który genialnie sprawdzi się jako smaczna sałatka. Może być przygotowana w sezonie letnim specjalnie na zimowy okres, gdy warzywa świeże są drogie i nie do końca dobre w smaku. Jest doskonała do obiadu czy kolacji. Sałatka z cukinii i ogórka jest tania i łatwa. Szczególnie warto zrobić ją w okresie letnim, gdy warzywa mają najwięcej wartości odżywczych i smaku. Poza tym, w lecie warzywa są tańsze niż w zimie.
Sałatka z cukinii i ogórka to smaczna przekąska, którą możesz dodać do dania obiadowego bądź ulubionych potraw mięsnych na zimno czy kanapek. Jak zrobić sałatkę z cukinii i ogórka? Wszystkie warzywa należy poszatkować na specjalnej szatkownicy. Jeżeli nie posiadasz tego sprzętu możesz warzywa pokroić nożem. Do przepisu na sałatkę z cukinii i ogórka plasterki warzyw nie powinny być za grube i za cienkie. Najlepsze będą o grubości około pół centymetra. Pokrojone warzywa soli się i odstawia na kilka godzin. Mają one puścić sok. Gdy minie około 2 godziny można zacząć przygotowywać zalewę. Warzywa odciśnij z soków, które się wytworzyły. Dodaj je do garnka wraz ze składnikami zalewy. Zagotuj i jeszcze gorące włóż do słoików. Należy je dokładnie zakręcić.
Sałatka z cukinii i ogórka jest prostym przepisem, który jest bardzo łatwo zrobić. Ponadto to szybka i smaczna sałatka, idealna na zimowe dni. Jak zrobić sałatkę z cukinii i ogórka, by była smaczna nawet kilka miesięcy po zrobieniu? Gotową sałatkę należy zapasteryzować. To właśnie dzięki temu jest ona dobra do dłuższego przechowywania. By przepis na sałatkę z cukinii i ogórka był odpowiedni „na później” należy w dużym garnku umieścić na dnie ściereczkę i włożyć słoiki zakrętką do góry. Słoiki muszą być ustawione w odstępach, tak, by niczego nie dotykały: siebie nawzajem, dna i boków garnka. Wystarczy wlać wody tak, by pokryła je w ¾ wysokości i następnie gotować przez 20 minut (po tym jak zaczęła wrzeć). Po ugotowaniu gorące słoiki od razu wyłóż dnem do góry, by wystygły. Jeśli wieczko zostało zassane to oznacza, że przetwory są dobrze zapasteryzowane. Jak zrobisz sałatkę z cukinii i ogórka, a wieczko będzie wciąż wypukłe, proces pasteryzacji trzeba powtórzyć.
Jak widać, sałatka z cukinii i ogórka to prosty przepis, który można szybko zrobić. Sałatka jest smaczną i szybką alternatywą dla świeżych warzyw. To łatwa przekąska warzywna dobra dla każdego. Jest najlepszym sposobem na przedłużenie trwałości warzyw.
Alergeny w sałatce z cukinii i ogórka
Lista alergenów dla sałatki z cukinii i ogórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z cukinii i ogórka
Wartości odżywcze sałatki z cukinii i ogórka
Niskokaloryczny dodatek do potraw. Dobrze sprawdzi się jako porcja warzyw w zimie.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.