Sałatka z cukinii

Opublikowano: 11.03.2021 r., 17:05 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukiniowa sałatka z pietruszką
Sałatka z cukinii
Prosta i szybka sałatka z cukiną. Poznaj przepis na przepyszne a jednoczęsnie niewymagające danie, które możesz wykorzystać jako dodatek do obiadu lub lekką kolację.
Przygotowanie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (100 g)
  • Sałata - 10 liści (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Ser Feta (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, czosnek

Przepis na sałatkę z cukinii krok po kroku

Cukinię umyj i odetnij oba końce.

Umytą cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry.

Pokrojoną cukinię skrop sokiem z cytryny, polej oliwą.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cukinii.

Całość wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Liście sałaty opłucz.

Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.

Pomidory wymieszaj z cukinią.

Warzywa ułóż na liściach sałaty.

Ser feta pokrój w drobną kostkę i posyp nim warzywa.

Zjedz na zimno.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cukinii

Cukinia to jedno z najpopularniejszych letnich warzyw. Jest delikatna i łagodna w smaku, lekkostrawna, niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin i składników mineralnych. Co więcej, wykorzystać można ją na przeróżne sposoby – przygotowuje się z niej zupy, sałatki, surówki, placki, przetwory, a nawet ciasta i dania na słodko, dlatego docenia ją wiele osób.

Sałatka z cukinią to jeden z najprostszych, najszybszych i jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Najlepiej, aby cukinia do sałatki była świeża i surowa, jednak równie dobrze sprawdzi się cukinia marynowana w słoikach w formie domowych przetworów – w takiej formie sprawdzi się zwłaszcza już po zakończeniu sezonu.

Przepis na sałatkę z cukinii jest bardzo prosty i niewymagający zaawansowanych umiejętności kulinarnych, ani specjalistycznego wyposażenia, dlatego każdy, nawet całkowicie początkujący kucharz poradzi sobie bezproblemowo z jej przygotowaniem. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie cukinii pod bieżącą wodą i odcięcie jej obu końców. Następnie cukinię należy bardzo cienko pokroić – do tego celu można wykorzystać specjalną temperówkę do warzyw, obieraczkę, lub zwykły, dobrze naostrzony nóż. Do pokrojonej cukinii należy następnie wlać odrobinę soku z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a całość dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aby warzywo przeszło smakiem marynaty. W tym czasie płuczemy liście sałaty, pomidory kroimy w ćwiartki. Na koniec mieszamy je z cukinią i podajemy posypane pokruszonym serem feta. Sałatka marynowana z cukinii najlepiej smakuje na zimno, zjedzona tuż po przygotowaniu. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub jako lekka kolacja, czy podwieczorek. To też idealna przekąska do grilla, na ognisko, czy wieczorne spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Z pewnością posmakuje również najmłodszym członkom rodziny.

Ciekawą alternatywą dla sałatki z cukinii są surówka z cukinii oraz sałatka z cukinii do słoików, których przygotowanie jest równie proste i szybkie.

Alergeny w sałatce z cukinii

Lista alergenów dla sałatki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
144.18
0.00
Białko (g)
3.32
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
3.17
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
2.33
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.74
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.87
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
12.79
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
4.43
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
8.36
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.27
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
0.00
Cholesterol (mg)
15.71
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
91.76
0.00
Witamina B6 (mg)
0.16
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.65
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.00
Witamina E (mg)
1.38
0.00
Retinol (µg (mcg))
22.06
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.00
Ryboflawina (mg)
0.19
0.00
Niacyna (mg)
0.54
0.00
Foliany (µg (mcg))
22.71
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
820.82
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
209.29
0.00
Potas (mg)
186.03
0.00
Wapń (mg)
100.03
0.00
Fosfor (mg)
81.97
0.00
Magnez (mg)
13.79
0.00
Żelazo (mg)
0.48
0.00
Cynk (mg)
0.68
0.00
Miedź (mg)
0.04
0.00
Mangan (mg)
0.13
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cukinii brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cukinii

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
100 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
100 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Sałata
50 g
10 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser Feta
60 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 60 g
Koszt składników
43.00