Sałatka z cieciorką

Opublikowano: 24.01.2022 r., 18:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z cieciorką
Sałatka z cieciorką
Sałatki to szybki i prosty sposób na lunch lub przekąskę w ciągu dnia, dodatek ciecierzycy sprawi, że będzie ona bardziej treściwa i zapewni Ci energię na długie godziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
336 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Roszponka 2 garści (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pomidory koktajlowe 5 sztuk (100 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (40 g)
  • Ciecierzyca konserwowa 3 łyżki (30 g)
  • Ser Mozzarella 1 kula (150 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Musztarda 1 łyżeczka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z cieciorką krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Roszponkę rozłóż w misce, dodaj ciecierzycę, przekrojone na pół pomidorki.

Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i jajka przekrojone na ćwiartki.

Na końcu dodaj kawałki mozzarelli i polej dressingiem, wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek z musztardą i sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cieciorką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cieciorką

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z cieciorką idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się ciecierzyca konserwowa, pomidorki koktajlowe, roszponka, mozzarella i cebula dymka. Dodatkowo oliwa z oliwek, sok z cytryny i musztarda, z tych składników powstanie lekki dressing.

Sałatka z cieciorką z puszki jest prosta i szybka w przygotowaniu, dodatkowo bardzo pyszna w smaku. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, w 100 g produktu zawiera prawie 9 g białka, dodatkowo duże ilości błonnika, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Jest to świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie swojej diety.

Zatem poznaj mój przepis na sałatkę z cieciorką.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy. Roszponkę wyłóż do miski, dodaj przekrojone na pół pomidorki, dodaj drobno pokrojoną cebulę i kawałki mozzarelli.

Wrzuć ciecierzycę i przekrojone na ćwiartki jajka.

Nasza sałatka z cieciorką konserwową gotowa, możesz zjeść ją od razu lub zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy.

Sałatka jest także pyszna z fetą, dobierz swoje ulubione dodatki i przygotuj sałatkę z cieciorki gotowanej lub konserwowej.

Alergeny w sałatce z cieciorką

Lista alergenów dla sałatki z cieciorką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z cieciorką

na 100g gotowej potrawy

Zamiast dressingu na bazie oliwy z oliwek możesz przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego lub skroplić sałatkę sosem vinegret.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
168.22
336.44
Białko (g)
10.44
20.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.72
7.44
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
6.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.25
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.48
24.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.85
11.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.64
13.27
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
10.86
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
2.41
Brak danych dla: roszponka, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
129.61
259.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
130.48
260.96
Witamina B6 (mg)
0.11
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.87
1.73
Witamina C (mg)
7.16
14.32
Witamina D (µg (mcg))
0.69
1.38
Witamina E (mg)
0.93
1.85
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.92
185.84
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Niacyna (mg)
0.24
0.48
Foliany (µg (mcg))
26.79
53.58
Beta karoten (µg (mcg))
640.19
1280.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
205.42
410.83
Potas (mg)
165.66
331.33
Wapń (mg)
163.63
327.26
Fosfor (mg)
168.99
337.98
Magnez (mg)
15.43
30.87
Żelazo (mg)
1.04
2.08
Cynk (mg)
1.27
2.53
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cieciorką 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cieciorką

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
40 g
2 garści
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pomidory koktajlowe
100 g
5 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cebula dymka
40 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Ciecierzyca konserwowa
30 g
3 łyżki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Ser Mozzarella
150 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
56.00