Przepis na sałatkę z cieciorką krok po kroku
- Roszponka 40 g 2 garści
- Jajko 3 szt.
- Pomidory koktajlowe 100 g 5 sztuk
- Cebula dymka 40 g 1 sztuka
- Ciecierzyca konserwowa 30 g 3 łyżki
- Ser Mozzarella 150 g 1 kula
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Musztarda 10 g 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżeczka
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Roszponkę rozłóż w misce, dodaj ciecierzycę, przekrojone na pół pomidorki.
Wrzuć drobno pokrojoną cebulkę i jajka przekrojone na ćwiartki.
Na końcu dodaj kawałki mozzarelli i polej dressingiem, wystarczy, że wymieszasz oliwę z oliwek z musztardą i sokiem z cytryny.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Kimchi
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatki

(liczba kalorii)
Sałatka z cieciorką - cechy przepisu
Więcej o sałatce z cieciorką
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka z cieciorką idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się ciecierzyca konserwowa, pomidorki koktajlowe, roszponka, mozzarella i cebula dymka. Dodatkowo oliwa z oliwek, sok z cytryny i musztarda, z tych składników powstanie lekki dressing.
Sałatka z cieciorką z puszki jest prosta i szybka w przygotowaniu, dodatkowo bardzo pyszna w smaku. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. Jak się okazało nasiona roślin strączkowych, do których należy ciecierzyca to cenne źródło roślinnego białka, witamin, składników mineralnych. Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, w 100 g produktu zawiera prawie 9 g białka, dodatkowo duże ilości błonnika, który działa w naszych jelitach jak szczotka, dzięki czemu redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę naszych jelit. Jest to świetny pomysł na zdrowe urozmaicenie swojej diety.
Zatem poznaj mój przepis na sałatkę z cieciorką.
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy. Roszponkę wyłóż do miski, dodaj przekrojone na pół pomidorki, dodaj drobno pokrojoną cebulę i kawałki mozzarelli.
Wrzuć ciecierzycę i przekrojone na ćwiartki jajka.
Nasza sałatka z cieciorką konserwową gotowa, możesz zjeść ją od razu lub zapakować i zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię lub do pracy.
Sałatka jest także pyszna z fetą, dobierz swoje ulubione dodatki i przygotuj sałatkę z cieciorki gotowanej lub konserwowej.
Wartości odżywcze sałatki z cieciorką
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w sałatce z cieciorką
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z cieciorką
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z cieciorką
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z cieciorką
Lista alergenów dla sałatki z cieciorką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda