Sałatka z cieciorką i jajkiem

Opublikowano: 16.02.2024 r., 10:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka ciecierzyca jajko warzywa danie
Sałatka z cieciorką i jajkiem
Szukasz przepisu na szybką, zdrową sałatkę? Poznaj nasz przepis na sałatkę z jajkiem i cieciorką!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
283 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Roszponka - 1 garść (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 mała puszka (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory koktajlowe - 1 garść (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, małe salaterki

Przepis na sałatkę z cieciorką i jajkiem krok po kroku

Ciecierzycę dokładnie opłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Wymieszaj z oliwą, przyprawami, wyłóż na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 15 minut, aż będzie chrupiąca.

Jajko ugotuj na twardo.

W głębokim talerzu ułóż roszponkę, ćwiartki jajka, połówki pomidorków i dodaj ciecierzycę.

Podawaj z oliwą lub ulubionym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cieciorką i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cieciorką i jajkiem

Sałatka z cieciorką i jajkiem to pomysł na sałatkę, która jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a jednocześnie pyszna i zdrowa. To nie jedyne jej zalety. Jest źródłem białka zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego, a także błonnika. Dzięki temu może nasycić na długo, a przy okazji jest niskokaloryczna. Dostarcza też wielu witamin i składników mineralnych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. To sałatka, którą możesz śmiało stosować podczas redukcji, świetnie sprawdzi się na kolację lub lekki lunch. Jak zrobić sałatkę z cieciorką i jajkiem, aby była naprawdę dobra? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis. Na pewno poradzisz sobie z nim, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Składniki, które będą Ci potrzebne to roszponka lub rukola, ciecierzyca z puszki, jajko i pomidorki koktajlowe. Głównym elementem sałatki jest pieczona ciecierzyca w przyprawach – dzięki temu staje się chrupiąca i ma wyrazisty smak. Sałatkę możesz podawać z oliwą z oliwek, sosem winegret, octem balsamicznym, sosem koperkowym lub czosnkowym. Wypróbuj różne wersje i znajdź tą, która odpowiada Ci najbardziej. Przepis na sałatkę z cieciorką i jajkiem jest bardzo prosty i szybki, najbardziej czasochłonny element to pieczenie cieciorki. Zaplanuj sobie na to około 15-20 minut, jednak w tym czasie możesz śmiało zająć się innymi obowiązkami. Sałatka z cieciorką i jajkiem świetnie sprawdzi się jako lunch na wynos z dodatkiem bagietki lub makaronu, możesz też podawać ją na kolację lub śniadanie. To bardzo uniwersalny przepis, który warto wypróbować.

Alergeny w sałatce z cieciorką i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z cieciorką i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z cieciorką i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka dostarcza białka, błonnika, witamin i minerałów. Jest niskokaloryczna i sycąca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
113.38
283.44
Białko (g)
5.22
13.05
Fenyloalanina (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.68
21.70
Węglowodany przyswajalne (g)
7.39
18.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.22
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.69
16.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
4.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.79
11.97
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
9.18
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.79
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
77.21
193.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
76.15
190.38
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.46
Witamina C (mg)
8.08
20.21
Witamina D (µg (mcg))
0.42
1.04
Witamina E (mg)
0.85
2.12
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.21
83.02
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.12
0.29
Niacyna (mg)
0.31
0.78
Foliany (µg (mcg))
30.96
77.41
Beta karoten (µg (mcg))
708.75
1771.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
106.00
265.00
Potas (mg)
190.79
476.98
Wapń (mg)
31.89
79.72
Fosfor (mg)
79.81
199.53
Magnez (mg)
15.47
38.68
Żelazo (mg)
0.97
2.43
Cynk (mg)
0.40
0.99
Miedź (mg)
0.12
0.31
Mangan (mg)
0.33
0.81
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cieciorką i jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cieciorką i jajkiem

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
20 g
1 garść
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ciecierzyca konserwowa
80 g
1 mała puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
100 g
1 garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
40.50