Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Opublikowano: 31.01.2022 r., 21:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami podana na talerzu.
Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny posiłek, który dobrze się prezentuje, ale zdecydowanie lepiej smakuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
654 kcal
Kcal w porcji
232 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Makaron orzo (400 g)
  • Oliwa z oliwek (90 ml)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Oliwki czarne (150 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (350 g)
  • Ocet winny (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kapary (20 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Pietruszka (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, duża miska, durszlak, miseczka

Przepis na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami krok po kroku

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź.

Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z makaronem.

Oliwki i kapary pokój na plasterki i dodaj do sałatki.

Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do składników sałatki.

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polej sałatkę.

Gotową sałatkę podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny posiłek, który dobrze się prezentuje, ale zdecydowanie lepiej smakuje. Będzie świetnym wyborem na lekki lunch, ale również szybką i sycącą kolację. Jest orzeźwiająca i naprawdę smaczna.

Przepis na sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami wspaniale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni. Jej stworzenie zajmuje bowiem tylko kilka minut. Sałatka wymaga tylko bardzo krótkiej obróbki termicznej, co na pewno jest dużym plusem. Dlatego świetnie sprawdza się nawet na awaryjne posiłki. Wspaniale sprawdzi się nawet do lunchboxów, gdyż nie wymaga żadnej obróbki. Można ją zabierać do pracy, czy szkoły. To najlepsza i najprostsza sałatka, jaką można stworzyć w domu, w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, dlatego nie ma w niej wielu składników. Choć to typowo warzywna potrawa to dodaje się do niej również makaron. Wspaniale sprawdza się orzo, który wygląda jak ryż, jednak bazuje na pszenicy. Dzięki temu dodatkowi całość jest nieco bardziej sycąca i lepiej sprawdza się na lunch, czy kolację. Najlepiej użyć ugotowanego, a następnie schłodzonego makaronu, dzięki czemu obniża on swój indeks glikemiczny. To świetna opcja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Dzięki temu zabiegowi sałatka ma jeszcze więcej błonnika, który chroni układ pokarmowy i sprawia, że lepiej on pracuje. Główne składniki to cieciorka i suszone pomidory. Cieciorka ze względu na dużą ilość błonnika, a także białka, naprawdę fantastycznie syci. Dodatkowo dostarcza wielu cennych składników mineralnych. Choć strączki nie goszczą w tradycyjnej diecie zbyt często, warto to zmienić. Do sałatki dodaje się również ser feta, który wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Jest delikatny, a przy tym bardzo słony.

To wspaniały pomysł na kolację, która będzie nie tylko pyszna, ale również szybka i dobra dla zdrowia. Ten prosty przepis pokazuje jak połączyć warzywa z makaronem i serkiem, by wyszła naprawdę smaczna potrawa, która nigdy się nie nudzi.

Alergeny w sałatce z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron orzo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu niezwykle często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(232g)
Energia (kcal)
282.24
654.81
Białko (g)
10.17
23.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(232g)
Węglowodany (g)
34.24
79.44
Węglowodany przyswajalne (g)
31.24
72.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.00
6.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(232g)
Tłuszcz (g)
12.45
28.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
10.89
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
17.99
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.59
15.29
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
2.70
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.29
26.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(232g)
Witamina A (µg (mcg))
29.24
67.83
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.20
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.67
8.51
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.11
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.28
2.96
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.45
54.41
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.81
Ryboflawina (mg)
0.21
0.50
Niacyna (mg)
2.36
5.47
Foliany (µg (mcg))
22.29
51.72
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
68.77
159.54
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(232g)
Sód (mg)
350.27
812.63
Potas (mg)
306.01
709.95
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
151.71
351.96
Fosfor (mg)
124.68
289.25
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.08
62.82
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.72
6.31
Cynk (mg)
0.62
1.43
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron orzo
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
90 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 ml
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Oliwki czarne
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciecierzyca konserwowa
350 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 350 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Kapary
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koszt składników
84.00