Przepis na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, duża miska, durszlak, miseczka

Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź.

Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z makaronem.

Oliwki i kapary pokój na plasterki i dodaj do sałatki.

Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do składników sałatki.

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polej sałatkę.

Gotową sałatkę podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką.

Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami podana na talerzu.
sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Koszt przygotowania dania
37.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
654 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny posiłek, który dobrze się prezentuje, ale zdecydowanie lepiej smakuje. Będzie świetnym wyborem na lekki lunch, ale również szybką i sycącą kolację. Jest orzeźwiająca i naprawdę smaczna.

Przepis na sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami wspaniale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni. Jej stworzenie zajmuje bowiem tylko kilka minut. Sałatka wymaga tylko bardzo krótkiej obróbki termicznej, co na pewno jest dużym plusem. Dlatego świetnie sprawdza się nawet na awaryjne posiłki. Wspaniale sprawdzi się nawet do lunchboxów, gdyż nie wymaga żadnej obróbki. Można ją zabierać do pracy, czy szkoły. To najlepsza i najprostsza sałatka, jaką można stworzyć w domu, w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, dlatego nie ma w niej wielu składników. Choć to typowo warzywna potrawa to dodaje się do niej również makaron. Wspaniale sprawdza się orzo, który wygląda jak ryż, jednak bazuje na pszenicy. Dzięki temu dodatkowi całość jest nieco bardziej sycąca i lepiej sprawdza się na lunch, czy kolację. Najlepiej użyć ugotowanego, a następnie schłodzonego makaronu, dzięki czemu obniża on swój indeks glikemiczny. To świetna opcja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Dzięki temu zabiegowi sałatka ma jeszcze więcej błonnika, który chroni układ pokarmowy i sprawia, że lepiej on pracuje. Główne składniki to cieciorka i suszone pomidory. Cieciorka ze względu na dużą ilość błonnika, a także białka, naprawdę fantastycznie syci. Dodatkowo dostarcza wielu cennych składników mineralnych. Choć strączki nie goszczą w tradycyjnej diecie zbyt często, warto to zmienić. Do sałatki dodaje się również ser feta, który wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Jest delikatny, a przy tym bardzo słony.

To wspaniały pomysł na kolację, która będzie nie tylko pyszna, ale również szybka i dobra dla zdrowia. Ten prosty przepis pokazuje jak połączyć warzywa z makaronem i serkiem, by wyszła naprawdę smaczna potrawa, która nigdy się nie nudzi.

Wartości odżywcze sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(232g)
Energia (kalorie)
282.24 kcal
654.81 kcal
Białko
10.17 g
23.59 g

Węglowodany w sałatce z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(232g)
Węglowodany
34.24 g
79.44 g
Węglowodany przyswajalne
31.24 g
72.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.00 g
6.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(232g)
Tłuszcz
12.45 g
28.88 g
Tłuszcze nasycone
4.69 g
10.89 g
Tłuszcze nienasycone
7.75 g
17.99 g
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.59 g
15.29 g
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
2.70 g
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Cholesterol
11.29 mg
26.20 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(232g)
Witamina A
29.24 µg (mcg)
67.83 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina C
3.67 mg
8.51 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Witamina E
1.28 mg
2.96 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Retinol
23.45 µg (mcg)
54.41 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.81 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.50 mg
Niacyna
2.36 mg
5.47 mg
Foliany
22.29 µg (mcg)
51.72 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Beta karoten
68.77 µg (mcg)
159.54 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Na 100g
Na porcję
(232g)
Sód
350.27 mg
812.63 mg
Potas
306.01 mg
709.95 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Wapń
151.71 mg
351.96 mg
Fosfor
124.68 mg
289.25 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Magnez
27.08 mg
62.82 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Żelazo
2.72 mg
6.31 mg
Cynk
0.62 mg
1.43 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: makaron orzo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami 54
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron orzo
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron orzo
400 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
90 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 ml
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Oliwki czarne
150 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciecierzyca konserwowa
350 g
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 350 g
Ocet winny
30 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Kapary
20 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób