Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
- Makaron orzo (400 g)
- Oliwa z oliwek (90 ml)
- Suszone pomidory (100 g)
- Oliwki czarne (150 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ciecierzyca konserwowa (350 g)
- Ocet winny (30 ml)
- Czosnek (5 g)
- Kapary (20 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Pietruszka (45 g)
Przepis na sałatkę z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami krok po kroku
Ugotuj makaron w osolonym wrzątku, następnie odcedź i ostudź.
Suszone pomidory i ser feta pokrój w kostkę, dodaj do miski z makaronem.
Oliwki i kapary pokój na plasterki i dodaj do sałatki.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do składników sałatki.
W miseczce zmieszaj oliwę, ocet i posiekany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polej sałatkę.
Gotową sałatkę podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Sałatka z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami to doskonała opcja na naprawdę fantastyczny posiłek, który dobrze się prezentuje, ale zdecydowanie lepiej smakuje. Będzie świetnym wyborem na lekki lunch, ale również szybką i sycącą kolację. Jest orzeźwiająca i naprawdę smaczna.
Przepis na sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami wspaniale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim spędzaniem czasu w kuchni. Jej stworzenie zajmuje bowiem tylko kilka minut. Sałatka wymaga tylko bardzo krótkiej obróbki termicznej, co na pewno jest dużym plusem. Dlatego świetnie sprawdza się nawet na awaryjne posiłki. Wspaniale sprawdzi się nawet do lunchboxów, gdyż nie wymaga żadnej obróbki. Można ją zabierać do pracy, czy szkoły. To najlepsza i najprostsza sałatka, jaką można stworzyć w domu, w kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z cieciorką, fetą i suszonymi pomidorami, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, dlatego nie ma w niej wielu składników. Choć to typowo warzywna potrawa to dodaje się do niej również makaron. Wspaniale sprawdza się orzo, który wygląda jak ryż, jednak bazuje na pszenicy. Dzięki temu dodatkowi całość jest nieco bardziej sycąca i lepiej sprawdza się na lunch, czy kolację. Najlepiej użyć ugotowanego, a następnie schłodzonego makaronu, dzięki czemu obniża on swój indeks glikemiczny. To świetna opcja zwłaszcza dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Dzięki temu zabiegowi sałatka ma jeszcze więcej błonnika, który chroni układ pokarmowy i sprawia, że lepiej on pracuje. Główne składniki to cieciorka i suszone pomidory. Cieciorka ze względu na dużą ilość błonnika, a także białka, naprawdę fantastycznie syci. Dodatkowo dostarcza wielu cennych składników mineralnych. Choć strączki nie goszczą w tradycyjnej diecie zbyt często, warto to zmienić. Do sałatki dodaje się również ser feta, który wspaniale łączy się z pozostałymi składnikami. Jest delikatny, a przy tym bardzo słony.
To wspaniały pomysł na kolację, która będzie nie tylko pyszna, ale również szybka i dobra dla zdrowia. Ten prosty przepis pokazuje jak połączyć warzywa z makaronem i serkiem, by wyszła naprawdę smaczna potrawa, która nigdy się nie nudzi.
Alergeny w sałatce z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
Lista alergenów dla sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron orzo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Ser parmezan
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze sałatki z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
To zdrowa opcja, która może gościć w menu niezwykle często.
Energia i białka
(232g)
Węglowodany
(232g)
Tłuszcze
(232g)
Witaminy
(232g)
Składniki mineralne
(232g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.