Przepis na sałatkę z ciecierzycą krok po kroku

Składniki
  • ciecierzyca konserwowa 200 g
  • pomidory koktajlowe 150 g
  • Ogórek 150 g 1 średnia sztuka
  • Suszone pomidory w oleju 50 g
  • Ser Feta 100 g
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
sitko, miska

Ciecierzycę odcedź z zalewy i włóż do miski.

Pomidorki umyj i pokrój w połówki.

Ogórka umyj, obierz ze skórki i pokrój w półtalarki.

Oliwki pokrój w paseczki.

Ser typu feta pokrój w kostkę.

Do miski z ciecierzycą dodaj pokrojone pomidory, ogórka, suszone pomidory i oliwki. Całość przypraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Na wierzch sałatki połóż pokrojony w kostkę ser i całość polej po wierzchu odrobiną oleju z suszonych pomidorów.

Sałatkę wstaw do lodówki i wymieszaj jeszcze raz przed podaniem.

Sałatka z ciecierzycą podana w białej salaterce. Przed nią znajduje się pieczywo.
Sałatka z ciecierzycą
Koszt przygotowania dania
13.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
36

Sałatka z ciecierzycą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z ciecierzycą

Fit sałatka z ciecierzycą z puszki i z pomidorami suszonymi to doskonała propozycja na fit przekąskę, danie kolacyjne lub lunchbox zabierany do pracy. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa serwowana na imprezy rodzinne czy w gronie znajomych. Przepis na sałatkę z ciecierzycą jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego warto włączyć go do swojego codziennego jadłospisu, aby go trochę urozmaicić. Ta pyszna sałatka składa się z następujących produktów spożywczych: z ciecierzycy konserwowej (możesz przygotować ją również z gotowanej ciecierzycy), pomidorków koktajlowych, ogórka, suszonych pomidorów, sera typu feta, oliwek zielonych, soli oraz pieprzu.

Jak przygotować sałatkę z ciecierzycy konserwowej? Wystarczy, że wszystkie składniki odpowiednio przygotujesz: odcedzisz z zalewy, pokroisz w mniejsze kawałki. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce a jako sos wykorzystaj oliwę z suszonych pomidorów. Sałatkę najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce, aby smaki zdążyły się przegryźć.

Pomidory użyte do przygotowania sałatki są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich likopen, który poprawia funkcjonowanie układu wzroku, posiada działanie antynowotworowe oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Obecność potasu pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi a witamina C poprawia odporność. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (najczęściej jest to okres jesienno-zimowy). Witamina C występuje w wielu produktach ogólnie wykorzystywanych w polskiej kuchni, dlatego nie powianieś mieć problemu, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik diety.

Podsumowując sałatka z ciecierzycą konserwową to doskonała propozycja na pyszny posiłek do pracy. Swietnie sprawdzi się również jako potrawa na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Jest to posiłek, który dostarczy nam wielu wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy poradzi sobie z tym przepisem.

Wartości odżywcze sałatki z ciecierzycą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
108.14 kcal
189.25 kcal
Białko
4.79 g
8.39 g
Fenyloalanina
0.22 mg
0.39 mg
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję (175g)
Węglowodany
10.69 g
18.71 g
Węglowodany przyswajalne
9.01 g
15.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
2.95 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
5.71 g
10.00 g
Tłuszcze nasycone
3.16 g
5.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.55 g
4.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.97 g
3.45 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.01 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina A
34.00 µg (mcg)
59.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.25 mg
Witamina C
10.84 mg
18.97 mg
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Niacyna
0.59 mg
1.04 mg
Foliany
24.64 µg (mcg)
43.12 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwki zielone marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Beta karoten
131.36 µg (mcg)
229.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z ciecierzycą

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
306.14 mg
535.75 mg
Potas
239.50 mg
419.12 mg
Wapń
98.50 mg
172.38 mg
Fosfor
92.86 mg
162.50 mg
Magnez
21.36 mg
37.37 mg
Żelazo
1.16 mg
2.02 mg
Cynk
0.58 mg
1.02 mg
Miedź
0.15 mg
0.26 mg
Mangan
0.31 mg
0.54 mg
Brak danych dla: ogórek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ciecierzycą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z ciecierzycą

Lista alergenów dla sałatki z ciecierzycą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki z ciecierzycą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
ciecierzyca konserwowa
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Ogórek
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
50 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
38.00
Łączny koszt
13.97
Jak oceniasz przepis na sałatkę z ciecierzycą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób